Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă dezacordul profund față de proiectul Ordonanței de Urgență privind rectificarea Legii Bugetului de Stat pentru anul 2022, aflat, începând de ieri, în transparență decizională, în ceea ce privește rectificarea bugetului Ministerului Educației.
ANOSR a transmis, în data de 1 august, adresa nr. 195/01.08.2022, înregistrată la Ministerul Finanțelor sub nr. 18 160/02.08.2022, punând în vedere Guvernului suplimentarea bugetului Ministerului Educației la rectificare în câteva privințe esențiale.
În primul rând, ANOSR solicită creșterea subvenției pentru bursele studențești cu 65 mil. RON, astfel încât alocarea bugetară să crească de la 201 RON/student la 272 RON/student. Pe lângă multitudinea analizelor lansate de federație în legătură cu acest subiect, inclusiv Ministerul Educației și-a asumat, prin proiectul Legii Învățământului Superior, creșterea cuantumului la 300 RON/student, odată cu intrarea în vigoare a legii. Credem că această alocare ar fi o dovadă a faptului că autoritățile administrației publice au o intenție reală de a-și pune în practică angajamentele asumate public.
În al doilea rând, ANOSR solicită creșterea subvenției acordate căminelor și cantinelor cu 85 mil. RON. Fenomenul inflaționist este de notorietate, acesta fiind cu predilecție mai pronunțat în zona cheltuielilor privind utilitățile și alimentele de bază, componentă semnificativă a bugetului pentru operarea acestor facilități pentru studenți. Astfel, solicitarea federației nu vine nici măcar ca o creștere a condițiilor acordate studenților, ci ca o compensare absolut necesară, în lipsa căreia fie va fi redusă calitatea acestor servicii, fie poate fi crescută taxa practicată de universități.
În al treilea rând, ANOSR solicită creșterea bugetului pentru investiții. Starea dotărilor din universități, starea campusurilor universitare și a infrastructurii serviciilor studențești reprezintă semne evidente ale necesității stringente pentru investiții, ele aflându-se în directă contradicție cu lipsa investițiilor în domeniul educației.
Totuși, pe lângă aceste solicitări specifice, ANOSR își exprimă neîncrederea profundă privind angajamentele asumate, din perspectivă financiară, în proiectul Legii Învățământului Superior – este imposibil de crezut că dacă aceste solicitări minimale ale federației sunt ignorate acum, peste mai puțin de un an, resursele financiare alocate educației vor fi suficiente pentru îndeplinirea priorităților expuse de Minister şi clamate intensiv în spațiul public. Fără un angajament financiar real şi dovedit, toate promisiunile privind importanța educației rămân vorbe goale, astfel cum suntem obişnuiți.