Guvernul va încerca din nou să cumpere Cuminţenia Pământului de la actualii proprietari. De data aceasta, cele 11 milioane de euro, sumă la care este estimată statuia lui Brâncuşi, nu vor fi strânşi din donaţii.
„Vom demara discuții cu proprietarii acestui obiect de artă extraordinar imediat după ce vom avea aprobat bugetul. În momentul în care nu ai aprobat bugetul, te duci și discuți pe mulțimea vidă”, a declarat marți ministrul Daniel Breaz.
Ministrul a explicată că există anumite capitole din buget unde sunt prevăzuți bani „tocmai făcând un studiu asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în acest an”.
„Bineînțeles, pe lângă «Cumințenia Pământului» pot să apară și alte oportunități pentru anumite opere de artă. Deci, am prevăzut bani pentru ca la un moment dat să putem cumpăra aceste opere de artă”, a completat Breaz.
El a mai spus că banii donați prin Trezorerie pentru cumpărarea „Cumințeniei Pământului” au fost restituiți în proporție de 99%. „Suntem în negocieri cu băncile, cu companii de telefonie mobilă, și, până la finalul anului, vom returna integral aceste sume”, a mai spus Breaz.
Contactat la începutul lunii ianuarie, avocatul Bogdan Grabowski a declarat pentru News.ro că Paula Ionescu și Alina Șerbănescu, proprietarele sculpturii realizate de Constantin Brâncuși, încă așteaptă un răspuns din partea Ministerului Culturii.
Bugetul MCIN propus pentru 2019 este de 1.006.225.000 de lei, reprezentând 0,10% din PIB. Din total, 850.000 lei sunt fonduri externe nerambursabile, 34.928.000 de lei, suma alocată din venituri proprii, iar 970.447.000 de lei, suma alocată de la bugetul de stat.