Site-urile unor institutii de invatamant superior si de administratie publica au fost supuse unor atacuri cibernetice incepand cu jumatatea lunii decembrie 2014, a anuntat vineri Serviciul Roman de Informatii, precizand ca in cursul acestor atacuri au fost promovate mesaje islamiste radicale, anti-israeliene si pro-palestiniene, unul dintre site-uri fiind al Patriarhiei Romane.
„Pe fondul actiunilor desfasurate de gruparile hacktiviste la nivel mondial, au fost semnalate, cu o frecventa crescuta, si atacuri cibernetice derulate asupra unor sisteme informatice apartinand unor entitati publice sau private din Romania, realizate si in scopul promovarii unor mesaje de propaganda islamista. Acest gen de entitati agresoare deruleaza, in mod continuu, actiuni de identificare a vulnerabilitatilor de securitate cibernetica, pe care le exploateaza imediat sau conjunctural. In tara noastra au fost inregistrate atacuri cibernetice asupra site-urilor apartinand unor institutii de invatamant superior si de administratie publica, incepand cu jumatatea lunii decembrie 2014. In cursul acestor atacuri au fost promovate mesaje islamiste radicale, anti-israeliene si pro-palestiniene„, mentioneaza intr-un comunicat de presa purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava.
Potrivit acestuia, un alt eveniment, aflat si in atentia mass-media, s-a derulat in perioada 9-12 ianuarie 2015, cand gruparea de hackeri SECURITY CREWZ a derulat atacuri de tip defacement impotriva unor site-uri web apartinand unor institutii publice, asociatii si societati comerciale din Romania. „Aceste atacuri au afectat integritatea si disponibilitatea continutului, au promovat mesaje ideologice pro-Califat. Mentionam ca gruparea de hackeri SECURITY CREWZ a revendicat, in intervalul decembrie 2014 — ianuarie 2015, atacuri similare efectuate cu succes impotriva a circa 300 de tinte din Europa, Statele Unite ale Americii si Emiratele Arabe Unite. O agresiune similara, revendicata de aceasta data de membrii gruparii tunisiene de hackeri FallaGa Team — Tunisian Cyber Resistance, a exploatat, la data de 14 ianuarie 2015, vulnerabilitati de securitate care au permis inlocuirea continutului unor site-uri web apartinand Patriarhiei Romane, cu mesaje de tip ideologic pro-musulmane, respectiv indreptate impotriva statului francez”, se arata in comunicatul SRI.
In prezent, functionalitatea site-urilor detinute de institutiile publice este restabilita, precizeaza Sorin Sava. „Acest context complex evidentiaza necesitatea implementarii unor standarde minime de securitate cibernetica la nivelul sistemelor informatice detinute de entitati publice si private, precum si a verificarii regulate a respectarii normelor si politicilor din acest domeniu. SRI si alte institutii cu responsabilitati in acest domeniu au permanent in atentie agresiunile cibernetice si coopereaza pentru identificarea si protejarea infrastructurilor cibernetice nationale.
Mentionam ca, pana in prezent, atacurile cibernetice de tipul celor mentionate nu au afectat infrastructuri cibernetice de interes national„, subliniaza SRI.
Conform sursei citate, inceputul anului 2015, marcat de recrudescenta fenomenului terorist in Europa, a generat cresterea la nivel international a numarului de agresiuni derulate in spatiul cibernetic motivate de ideologia extremista, prin intermediul carora agresorii isi manifesta adeziunea la islamism.
Sursa: Agerpres