14 hackeri români au fost arestați în urma unei anchete derulate de procurorii DIICOT și agenți ai Secret Service. Hackerii sunt acuzați că au furat 34 de milioane de dolari, în decurs de trei ani.
Ancheta a pornit în Statele Unite ale Americii, acolo unde Secret Service a demarat o anchetă de amploare, după ce mii de americani au fost înșelați online cu sume uriașe.
Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, hackerii români ar fi postat anunțuri cu marfă care, în realitate, nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate (inexistente).
Acuzați de fraudă informatică, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat, hackerii români au făcut obiectul unor percheziții de amploare.
‘În urma solicitării primite de la autoritățile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de polițiști din strucuturile de combatere a criminalității organizate din București, Craiova, Cluj, Ploiești, Pitești, Olt, Ilfov, Ialomița, Teleorman și Vâlcea, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au efectuat 27 de percheziții la domiciliile și reședintele persoanelor vizate. La percheziții au participat și agenți ai Secret Service’, se arată într-un comunicat al Poliției.
Mașini de lux, terenuri, case și criptomenede confiscate de la hackeri
În urma acțiunii în forță a Poliției Române, DIICOT și Secret Service, anchetatorii au reușit să confiște de la hackeri o adevărată avere.
‘În urma acțiunii, au fost ridicate sau indiponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD –uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unități centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie și 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD și 5.500 CHF’, au precizat polițiștii în comunicat.
În aceeași zi în care s-au desfășurat perchezițiile, polițiștii au pus sechestr pe șapte terenuri, o casă și două apartamente, toate în valoare de 310.000 de euro.
În premieră pentru anchetatorii români, în cadrul acestei anchete au fost confiscate și criptomonede Ripple și Bitcoin, în valoare de aproximativ 5.000 de dolari.
La sfârșitul descinderilor, 18 persoane au fost conduse la DIICOT pentru audieri, iar în urma audierilor 14 dintre acestea au fost reținute.
Ulterior, cei 14 hackeri români au fost extrădați în Statele Unite ale Americii (SUA) unde vor fi judecați și își vor executa pedepsele.