Un trilion de dolari dispar anual din economia lumii din cauza furturilor cibernetice, a declarat asistentul adjunct al secretarului general al NATO pentru amenintari emergente de securitate, Jamie Shea.
“Aproape in fiecare saptamana avem cate un incident care ne arata ca securitatea cibernetica este legata de aproape fiecare aspect al vietii noastre. Un trilion de dolari dispar anual din economia lumii din cauza furturilor cibernetice. Secretele industriale, drepturile de autor, proprietatea intelectuala, secrete de stat devin din ce in ce mai greu de protejat. Economiile functioneaza pe aceste sisteme informatice complexe, care pot fi cu usurinta distruse”, a spus Shea, intr-o declaratie de presa comuna cu directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior.
El a mai spus ca, desi securitatea cibernetica este un domeniu nou cu care omenirea se confrunta, important este sa reactionam si sa nu cedam in fata acestei amenintari.
“Putem sa le facem viata hackerilor mai grea, putem sa ne aparam mai bine sistemele, putem sa ne aparam mai bine infrastructura critica, putem sa invatam sa ne revenim mai repede in urma unui atac cibernetic”, a adaugat Shea.
Reprezentantul NATO a apreciat modul in care Romania a reusit sa gestioneze la nivel guvernamental provocarile generate de acest nou domeniu care poate ameninta securitatea.
“Sunt foarte impresionat de lucrurile pe care le-ati mentionat astazi, de felul in care departamentele din Guvernul dumneavoastra coopereaza, atat formal, cat si informal, pe aceste subiecte. Aveti un serviciu national de telecomunicatii care asigura siguranta comunicatiilor interguvernamentale. Aveti un sistem excelent care este capabil sa monitorizeze internetul si sa detecteze amenintarile inainte. (…) Chiar cred ca sunteti un model din acest punct de vedere”, a declarat Shea.
Asistentul adjunct al secretarului general al NATO pentru amenintari emergente de securitate a multumit pentru cooperare si a spus ca Romania este un aliat NATO important. El a punctat ca un moment-cheie in ceea ce priveste securitatea cibernetica l-a reprezentat punerea acestui subiect pe agenda Aliantei Nord-Atlantice. Jamie Shea a subliniat ca, dupa incidentele cibernetice care au avut loc in Estonia in 2007, s-a dovedit cat de periculos pentru securitatea si functionarea unui stat poate sa fie un astfel de incident.
Sursa: Agerpres