Sambata in zori, in jurul orei 5 si jumatate, Grupul de Pompieri „Gheorghe Pop de Basesti” a fost alertat ca la fabrica Foremar din Baia Mare flacari uriase si coloane de fum groase inconjoara hala de gatere din curte.
In incinta se aflau cinci persoane, pazinicii si pompierul de serviciu. Oamenii au spus ca au vazut cum focul apare dintr-odata. Primul lor gand a fost sa se salveze. Ei s-au panicat cand au vazut viteza cu care s-au extins flacarile. In foarte putin timp, intreaga hala, cu o suprafata de 1.800 de metri patrati, a ajuns un bulgare de foc, iar valvataile se puteau vedea de la mare distanta. Dogoarea era ucigatoare, iar aerul irespirabil.
Pompierii au intervenit la inceput cu cinci autospeciale, iar apoi au mai venit cu trei. Peste 30 au luptat cu flacarile mai bine de patru ore, pentru ca incendiul a fost localizat abia in jurul orei 9.
Interventia a fost extrem de grea, dupa cum a declarat Petru Dican, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures. El a spus ca acoperisul a ars complet, iar cladirea e distrusa aproape in totalitate. Aproape totul a ajuns scrum, colonelul Petru Dican precizand ca lemnul era uscat si a ars in cateva clipe.
”Imediat ce am actionat cu apa flacarile s-au mai domolit. Am intervenit ca sa prevenim extinderea focului la obiectivele din zona, pentru ca in vecinatate era centrala termica si un depozit de cherestea. In plus, in curte erau stive de lemn care daca se aprindeau faceau ca situatia sa fie si mai grava”, a declarat seful ISU Maramures.
Hala de gatere a fost construita in anii ’50. Cladirea din caramida avea planseul din lemn. In interior se aflau 5-6 gatere, scule si accesorii. In hala nu se mai lucra de circa o luna, insa vestiarele si alte spatii erau inca folosite.
Petru Dican a precizat ca nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului. Pompierii si politia au inceput sa ii audieze pe angajatii Foremar care erau la munca. Se fac cercetari si se evalueaza paguble. Valoarea de asigurare a cladirii este de 350 de milioane de lei, insa nivelul pierderilor depaseste cu mult aceasta cifra pentru ca au fost distruse utilaje si o mare cantitate de lemn a ajuns scrum.
Sursa: Meda Muntean