Vezi VIDEO
Gara de Sud din Baia Mare a ramas, incepand cu ziua de luni, 1 martie, cu doar patru angajati, toti impiegati de miscare. Oamenii spun ca la statia CFR din apropierea Cuprom nu mai e nimic din ce a fost si ca obiectivul se transforma treptat intr-o ruina. Cladirea care servea drept sediu este acum parasita, arhiva a ramas uitata in timpuri mai bune, pe cand productivitatea si transporturile constituiau o prioritate pentru autoritati. Magazia este distrusa, unul din pereti s-a daramat deja. In schimb, cladirea impiegatului a ramas in picioare.
Cei patru impiegati care isi mai desfasoara inca activitatea in Gara de Sud din Baia Mare sunt nevoiti sa munceasca cu aparate vechi de zeci de ani. Panoul de comanda are cel putin douazeci de ani, in timp ce telefoanele fixe, cu disc, ar fi mai potrivite ca piese de muzeu. Mobilierul e vechi, dar ce motiv ar mai avea compania sa investeasca intr-o halta unde lucreaza doar patru oameni. Si aceia pe schimburi.
Impiegatul de serviciu, Victor Rusu, spune ca in Gara de Sud, situata in apropierea Cuprom, singurele vagoane care mai intra sunt cele care transporta carbune din afara municipiului. Printre sinele de cale ferata si-a facut acum culcus o catea cu pui. Acest lucru pare sa spuna totul despre cat de des circula pe aici trenurile de marfa.
“Vine si o data la o saptamana sau chiar la doua cate un vagon cu cox. In rest, nu tare e activitate”, zice impiegatul,care adauga ca halta e ”moarta” acum ca angajatii de la CFR Marfa au fost pusi pe liber. “Sigur! Activitatea functioneaza mai greu, avand in vedere ca am ramas doar noi, impegatii si cei de la intretinere, care mai vin din cand in cand de la Gara Mare”, explica Victor Rusu.
Impiegatul ne spune ca circula zvonul cum ca o firma ar vrea sa transporte piatra pe calea feroviara, dar nu se stie de cand si cum se va face asta. “Am inteles ca vor transporta piatra, dar le-a fi tare greu, ca, acolo, mai sus, de unde vrea firma aia sa aduca piatra, este un tronson care a devenit proprietate privata. Ii gard acolo acuma”, detaliza Victor Rusu.
Reprezentantii CFR Baia Mare n-au idee asupra planurilor pe care le are compania cu privire la statiile din municipiu. “Totul va depinde acum de profilul economic al judetului si al orasului. Nimeni nu ne-a spus ce se va intampla cu Gara de Sud, stim doar ca trebuie pazita permanent si trebuie intretinuta infrastructura. Oricum, daca nu se va produce marfa, CFR nu va avea ce transporta”, explica Lucian Filip, liderul de sindicat al feroviarilor baimareni.
Baia Mare nu e singurul loc din judet unde angajati ai CFR au fost pusi pe liber. Oameni au fost dati afara si in alte statii CFR. Daca la nivelul municipiului au fost disponibilizati zece oameni, la nivelul judetului alti 35 au fost concediati, spune Magda Georgescu, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortelor de Munca (AJOFM) Maramures.
Pana cand autoritatile se vor gandi serios ce se va intampla cu infrastructura feroviara din Baia Mare, statiile CFR vor deveni, incet, incet, ruine.
Sursa: Catalin Tineghe