Componentul nationalei de handbal masculin a Romaniei si al formatiei ungare MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost injunghiat mortal, in dimineata zilei de 8 februarie 2009, intr-o discoteca din orasul unde juca, in altercatie fiind implicati si alti doi coechipieri, sarbul Zarko Sesum si croatul Ivan Pesic. Handbalistul roman in varsta de 26 de ani a fost injunghiat in inima, fiind singurul dintre cei trei care si-a pierdut viata. Marian Cozma facuse parte din lotul Romaniei, care a participat la Campionatul Mondial din Croatia, si debutase in prima reprezentativa in anul 2002. Marian Cozma mai trecuse printr-un astfel de incident, in anul 2005, cand evolua la Dinamo Bucuresti, fiind batut si injunghiat de un grup de opt persoane. Cozma a avut atunci o plaga pe spate, in apropierea coloanei vertebrale, de 8 cm lungime si 3 cm adancime. Handbalistul a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, iar medicii i-au spus ca a avut noroc ca nu a ramas paralizat.
Dupa primele cercetari efectuate la Veszprem, reiesea faptul ca handbalistul sarbatorea, alaturi de alti componenti ai echipei ungare MKB Veszprem, ziua de nastere a copilului unuia dintre colegi, la o discoteca din localitate, iar in jurul orei 03.00, intre sportivi si unii dintre clientii localului, de etnie rroma, a avut loc un conflict verbal care a degenerat. In urma altercatiei, sportivul roman Marian Cozma a decedat, dupa ce a fost injunghiat in inima, iar doi colegi ai sai au fost raniti grav, fiind internati in spital. La mai putin de 24 de ore dupa uciderea lui Marian Cozma, autoritatile au anuntat si numele primilor doi suspecti, acestia fiind Raffael Sandor si Ivan Sztojka. Dupa numai cateva ore, primul suspect, Raffael Sandor, a fost prins in Austria, iar in dimineata zilei de 9 februarie 2009, un al treilea suspect, Nemeth Gyozo, care facea parte din grupul ce a provocat incidentul in urma caruia si-a pierdut viata sportivul roman, a fost si el arestat. Politia din Ungaria a fixat o recompensa pentru persoana care ajuta la prinderea celui de-al treilea suspect, Ivan Sztojka, in valoare de un milion de forinti (3.500 de euro), insa aceasta a fost la scurt timp dublata. In data de 13 februarie, Ivan Sztojka s-a predat politiei din Veszprem, dupa ce ii trimisese o scrisoare mamei sale, in care i-a explicat ca nu este vinovat de moartea lui Marian Cozma.
In timp ce autoritatile anchetau cazul uciderii lui Marian Cozma, tatal fostului handbalist, Petre Cozma, s-a dus la Veszprem pentru a aduce trupul neinsufletit al fiului sau la Bucuresti. Marian Cozma a primit, post-mortem, titlul de Cetatean de Onoare al orasului Vezprem. Cortegiul funerar a fost intampinat in orasele prin care a trecut, in drumul spre Bucuresti, de mii de oameni care au tinut sa-i aduca un ultim omagiu lui Marian Cozma. Trupul neinsufletit al fostului sportiv, ucis in Ungaria, a ajuns la casa parinteasca din cartierul Tei din Bucuresti, in dimineata zilei de 11 februarie, in jurul orei 3.00, fiind intampinat la sosire de aproximativ 300 de persoane. Sicriul a fost purtat de la masina mortuara si pana in casa de colegii lui Marian Cozma de la echipa nationala. La sosirea cortegiului funerar au fost prezenti jucatori de la echipele de handbal masculin Dinamo Bucuresti si Steaua Bucuresti. La casa parinteasca a lui Marian Cozma au venit pe rand personalitati ale sportului romanesc, politicieni, echipe de handbal, masculine si feminine, rude, prieteni si persoane impresionate de tragica disparitie a sportivului pentru a aprinde lumanari, pentru a depune coroane si pentru a transmite condoleante familiei indoliate.
Cele mai emotionante momente s-au consumat in ziua inmormantarii lui Marian Cozma, la sediul CS Dinamo, din soseaua Stefan cel Mare, acolo unde trupul neinsufletit al fostului sportiv a fost depus pentru cateva ore in sala de trofee. Fostii colegi ai lui Marian Cozma de la Veszprem au sosit si ei la Bucuresti si au fost intampinati cu aplauze de cei peste 1.000 de oameni veniti sa-si ia ramas bun de la fostul sportiv. Dupa o slujba care a avut loc la biserica parohiei Teiul Doamnei Ghica din Bucuresti, Marian Cozma a fost inmormantat in cimitirul Pipera.
Disparitia sportivului a fost comemorata atat in tara, cat si in strainatate, prin momente de reculegere, tricouri retrase sau marsuri ale tacerii. De asemenea, sala de sport a Scolii din sectorul 2 Bucuresti, unde Cozma a invatat, a fost numita dupa numele sportivului, la fel si Centrul National Olimpic de Excelenta de la Sighisoara. In Ungaria si in Romania au fost organizate mai multe mitinguri si concerte in memoria lui Marian Cozma, toate avand ca mesaj combaterea violentei. De asemenea, suporterii echipei Veszprem au strans fonduri pentru realizarea unui monument in amintirea fostului handbalist, acesta urmand sa fie dezvelit, maine, in orasul unde a evoluat sportivul roman. La finalul sezonului competitional, echipa Veszprem a devenit campioana a Ungariei, iar titlul i-a fost dedicat lui Marian Cozma, care a fost numit si cel mai bun pivot al sezonului 2008-2009 din competitia maghiara. Regizorul Gabor Kalomista a produs un film documentar, intitulat „Country Stabbed in The Heart”, in care este prezentata asasinarea lui Marian Cozma.
Dupa sapte luni de cercetari politia maghiara a anuntat ca exista dovezi concrete impotriva a trei persoane in cazul uciderii lui Marian Cozma, insa, potrivit anchetatorilor, lovitura de cutit ce a provocat moartea handbalistului a fost data accidental, in timpul altercatiei din 8 februarie. Pana in luna august, autoritatile au anchetat in acest caz peste 500 de persoane si au apelat la numerosi experti. La un an de la incidentul in urma caruia fostul handbalist Marian Cozma a fost ucis, s-a anuntat numele primei persoane acuzate oficial de crima. Astfel, dupa o ancheta extrem de dificila, Politia din Veszprem a anuntat ca cel care l-a injunghiat mortal pe Marian Cozma, in noaptea zilei de 7 spre 8 februarie 2009, este Raffael Sandor. De asemenea, in cazul uciderii fostului handbalist al nationalei Romaniei au mai fost acuzati Nemeth Gyozo si Sztojka Ivan pentru complicitate la omor si lovituri cauzatoare de moarte.
Reprezentantii Politiei de Veszprem au anuntat, ieri, ca dosarul uciderii handbalistului roman Marian Cozma, in 8 februarie 2009, a adunat 13.000 de pagini in 38 de capitole, costurile anchetei din ultimul an fiind estimate la 68 milioane de forinti, adica aproximativ 250.000 de euro. Conform declaratiei colonelului Derzsy Peter, seful Criminalisticii din cadrul Politiei Veszprem, in dosarul intocmit dupa uciderea handbalistului roman Marian Cozma au fost audiati 700 de martori, au avut loc 57 de interogatorii directe si 416 persoane au fost supuse recunoasterii. Au fost adunate 347 dovezi, 60 de specialisti analizandu-le si exprimandu-si opiniile. Cercul de suspecti a adunat 27 de persoane, care au fost implicate anterior si in alte 53 de tipuri de infractiuni. Uciderea lui Marian Cozma a avut urmari si in justitia din Ungaria, prin initierea unui proiect de modificare a Codului Penal, pentru a prevedea pedepse mai aspre, in conditiile agravarii situatiei infractionale din tara.
Pe plan sportiv, mai multe evenimente comemorative au avut loc atat in Ungaria, cat si in Romania. Astfel, la Cupa Pannon, organizata de Federatia Ungara de Handbal in memoria lui Marian Cozma si care a avut loc in perioada 29-31 octombrie, au participat primele reprezentative din Romania, Ungaria, Serbia si Tunisia. De asemenea, selectionatele de fotbal din Ungaria si Romania au disputat un meci amical in memoria fostului handbalist, la Budapesta, terminat cu scorul de 1-0 pentru „tricolori”. Sportul a ramas mai sarac dupa moartea lui Marian Cozma si, desi a fost ucis in urma unui incident violent, fostul handabalist va ramane in amintirea tuturor ca un simbol al non-violentei, deoarece, in timpul vietii, a caracterizat lumea astfel: „Desi lumea toata este plina de ura, inimile inca mai sunt pline de iubire”.
Sursa: MEDIAFAX
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult