Lascar Pana este personajul la care ajungi, vrei nu vrei, atunci cand vorbesti despre Minaur. Personaj vulcanic, il adori sau il detesti, fara sa poata sa-ti ramana indiferent. Este antrenorul si presedintele de numele caruia se leaga toate performantele echipei baimarene. A luat echipa din liga a doua si a dus Minaurul pana la titluri de campioana nationala si la castigarea de cupe europene. Din 1972, Minaur a fost prezenta constanta in primul esalon al handbalului romanesc, anul viitor urmand a celebra patru decenii de continuitate in Liga Nationala. In 1972 si pana acum, Minaur a castigat de doua ori titlul de campioana a Romaniei, a fost de sapte ori vicecampioana tarii si de 16 ori a cucerit bronzul. De asemenea, referindu-ne tot numai la palmaresul internt, Minaur a cucerit de cinci ori Cupa Romaniei (inclusiv prima editie, din 1978). Sambata, in 14 mai, in ziua in care generatia 2010-2011 a Minaurului parafa retrogardarea legendei, Handbal Club Minaur, primul club strict de handbal din Romania, a implinit 37 de ani de la infiintare. De la toate aceste date din trecut despre care vorbim si realitatea de azi, distanta este mare. Si doare ca a fost strabatuta.
„Ei cred ca poarta tricou de Seini! Si se complac si joaca de parca ar juca pentru Recolta Seini!”
– Privim spre trecut?
– Aveam un renume: ca in Baia Mare nu se poate castiga. Era o legenda care se lansase intre noi, intre tehnicieni: ca echipele care vin cu avionul in Baia Mare lasa punctele la aeroport, cele care vin cu trenul le lasa in gara, iar cele care vin cu autocarul le abandoneaza la intrarea in oras. Se stia ca sanse de a castiga in Baia Mare erau foarte mici. Trebuia sa vina atat de bine pregatiti, si din punctul de vedere al jocului, dar si din punctul de vedere al arbitrajului.
– V-am vazut in tribune, la meciurile Minaurului. Cum ati rezistat sirului de esecuri?
– Va dati seama ca nu e placut, mai ales cand ai idee ce a fost Minaur si ce a ajuns. Acum toate echipele vin sa castige puncte in Baia Mare. Din nenorocire asta este realitatea de acum: daca ajungi si o echipa ca si Oradea sa iti ia punctele acasa, va dati seama ce am ajuns. Pentru mine e dureros. In tribune, cand vad ce greseli se fac la conducerea tehnica a echipei, schimbarile care se fac, cand se cer time outurile… Lucrurile acestea sunt dureroase pentru mine si imi pun chiar intrebarea: „As fi in stare sa ma inham la varsta asta si sa ma asez din nou pe banca tehnica?” si tot eu imi raspund – ca uneori ajungi si sa vorbesti singur de cred unii ca esti nebun, dar n-ai ce sa faci – ca nu. Generatia aceasta este invatata sa fie comoda, nesimtita (acesta este cuvantul, pentru ca nu asculta de antrenori nimic, fac ce vor pe teren), fara responsabilitate (rateaza cu o iresponsabilitate incredibila si ii vezi si zambind dupa ce rateaza)… Pai cand eram eu antrenor, daca-mi facea, de exemplu, asa ceva Maricel Voinea (care era o somitate in handbal la un moment dat), era pe banca. Sa ma apostrofeze pe mine asa, direct isi facea bagajul si mergea acasa. Nu-l mai apuca a doua zi la club. Va dau un exemplu care este foarte concludent: Boros era unul dintre cei mai buni jucatori ai Minaurului si a avut o atitudine nesportiva fata de mine si l-am scos din lot. Pana si primul secretar a intervenit sa-l iert. Degeaba. si in sezonul urmator castigam fara el a doua cupa europeana. Ceea ce arata ca masura disciplinara ajuta echipa. Pentru ca ceilalti jucatori vor spune: „Voi avea si eu soarta lui Boros!” Acum isi fac de cap pe teren si nimeni nu ii le spune nimic. Acesti jucatori pe care nu stiu cine i-a adunat, dar sa-i fie de bine, cred ca s-au rugat ei sa vina la Minaur, dar trebuia sa vina cu cate 500 lei ca sa poarte tricoul lui Minaur! Nu sa le dea Minaur bani. Acesti jucatori nu cunosc, in primul rand, traditia clubului. Nu stiu ce tricou poarta. Ei cred ca poarta tricou de Seini! Si se complac si joaca de parca ar juca pentru Recolta Seini! Ei nu isi dau seama ce responsabilitate este cand pui tricoul Minaurului pe tine! Retrogradezi cu astia, care sunt niste vedete rasuflate, pentru ca vedete sunt, si ce folos?! Sunt plini de ei si pentru ce?! Sa joci atatea meciuri si sa nu castigi si sa mai ai tupeul sa mai si fi obraznic fata de antrenor?!
„Organele locale reprezinta principalii vinovati!”
– Sunt vinovati jucatorii, asta e cert. Dar nu sunt singurii vinovati. Sunteti de acord?
– Ai dreptate. E vorba si de colectivul tehnic. Sa nu uitam ca, asa cum se spunea candva, „se urca Ivan pe divan”: daca ii permiti unuia ceva, se suie toti pe divan si e gata. Nu s-au luat masurile care trebuia sa fie luate. Mass media nu au tras niste semnale de alarma pentru a arata realitatea de la club. Care este foarte grava. Pentru a putea fi ajutat acest club nu acum, cand am trecut cu mult de ceasul al 12-lea. Ci atunci cand trebuia. Nu a existat un exercitiu coerent de comunicare la club. S-au incercat tot felul de musamalizari.Clubul nu a comunicat catre mass media, mass media nu au comunicat comunitatii, iar comunitatea nu a stiut realitatea. Vinovati sunt si cei care au dat banii: sponsorii ar fi trebuit sa se intereseze in ce jucatori investesc, sa-si puna obiective simple si realiste. Sa se evite retrogradarea cu o echipa tanara, de perspectiva, cu care sa se aiba rabdare. Cu un antrenor tanar, deoarece avem cativa din pepiniera fostilor jucatori ai Minaurului. Si vi-l dau ca exemplu doar pe Adi Popovici. Spectatorii au disparut din tribune. Au fost alungati de lipsa performantelor. Spectatorul din Baia Mare este foarte pretentios. A fost invatat prost, cu rezultate foarte bune. Si acum nu ii convine sa vina sa asiste la infrangeri.Si aceasta poate fi o explicatie si pentru infrangeri: pe vremuri, cand erau peste 3.000 de spectatori in polivalenta, nu numai ca tu simteai un suport urias care te ducea spre victorie, dar adversarilor atmosfera din sala sporturilor le taia picioarelor.
– Haideti sa nu facem lista de vinovati. Dar daca ar fi, totusi, sa-i cautam pe principalii vinovati care au facut ca Minaur sa retrogradeze, cine ar fi acestia in viziunea dumneavoastra? De unde a inceput decaderea?
– Organele locale reprezinta principalii vinovati! Iti dau cateva exemple din tara: Resita – a intervenit presedintele Consiliului Judetean si a salvat echipa, Bacau – era o echipa anonima, a intervenit primarul si azi echipa se lupta pentru cupe europene, Satu Mare – aici, la 60 de kilometri de noi, Primaria si Consiliul Judetean s-au implicat in sport si echipa a ajuns sa aduca faima orasului. Au lansat unii si altii, pentru ca voiau sa scape de Pana, pentru ca Pana era incomod, ca daca plec eu vor veni multi sponsori la Minaur. Asa multi sponsori au venit ca au plecat si aia care erau pe vremea lui Pana. Iti dai seama cata ipocrizie a existat de-a lungul timpului ca sa se scape de aceasta echipa! De vreo cinci ani echipa se zbate in anonimat, pe locuri 7, 8 si 9! Lasi cinci ani o echipa care a fost si ramane brandul orasului, indiferent cine ce incearca, si nu te sesizezi ca echipa este pe tobogan? Nu te sesizezi ca echipa are probleme financiare foarte grele si trebuie ajutata? Toata lumea se intreaba acum ce se intampla cu Minaur, dar nimeni nu vine sa ajute. Nimeni. Numai sfaturi. Sfaturi e usor sa dai, mai greu este sa bagi mana in buzunar si sa ajuti Minaur cu ce are nevoie intr-adevar!
„Daca vad ca nu au loc de Pana, foarte bine: sa faca treaba fara Pana”
– Sunteti presedinte de onoare la Minaur, deci faceti parte si dumneavoastra din acest angrenaj: ce ati facut dumneavoastra ca sa impiedicati dezastrul?
– Pai eu sunt presedinte de onoare la Minaur acum. Si te intreb: Iliescu ce mai face la PSD? Exact asa si eu: ce mai fac eu la MInaur? Am dat cateva sfaturi si nu s-a tinut cont de ele. Trei lucruri iti spun: am spus sa nu i se dea drumul lui Micu, dar i s-a dat drumul; s-a luat masura disciplinara cu taierea salariilor cu 50%, nu m-a intrebat nimeni nimic; a fost schimbat Mironescu, dar n-am primit niciun telefon pe acest subiect. Miscarea cu Gerhard este un foarte buna. De mult timp trebuia facuta: Geri este un antrenor cu experienta, se poate impune si datorita rezultatelor si putea sa reprezinte socul necesar la echipa. Dar nu acum, cand echipa este in prapastie si vin salvamontistii si ii cauta pe jucatori prin prapastie… Trebuia facuta mai demult. In plus au fost si alte lucruri care m-au deranjat si atunci mi-am spus ca eu nu sunt Lapusneanu sa spun „Daca voi nu ma vreti, eu va vreau”. Daca vad ca nu au loc de Pana, foarte bine: sa faca treaba fara Pana. Si, de cand a plecat Pana, au facut o treaba asa buna, ca acum echipa este pe locul 13.
– Daca ati fi fost presedinte executiv ce ati fi facut?
– Eu n-as fi ajuns la situatia aceasta. In momentul in care am vazut ca echipa este in cadere libera as fi pus stop si as fi schimbat banca tehnica. Asta ar fi fost prima. Jucatorii care nu vor sa joace – la revedere! si i-as fi inlocuit cu niste jucatori care sa creasca langa echipa. Relatiile clubului cu celelalte echipe si cu federatia, acestea trebuiau imbunatatite. Iar episodul cu jucatorii care azi aveau 39-40 de grade, iar a doua zi jucau, a deranjat federatia. Si federatia are toare parghiile in mana, nu noi. Cu atat mai mult cu cat sunt lucruri multe in care federatia te-ar fi putut ajuta. Si suparat sunt si pe Gatu, pentru ca a ajutat alte echipe care au avut probleme, dar de pe Minaur si-a luat mana. Cea mai mare greseala din acest sezon? Au fost mai multe… Cea mai mare cred ca a fost ca s-a permis jucatorilor sa faca ceea ce vor. Trebuia pus piciorul in prag si jucatorii care nu intelegeau ca sunt la un club de traditie trebuiau imediat indepartati. Pentru ca de neghina trebuie sa scapi imediat! Cel mai bun lucru facut este societatea pe actiuni. Atat. Ca in rest nu s-a facut nimic. Performanta – nimic, lot de jucatori – nimic.
„Mi-as dori sa am cu vreo 20 de ani mai putin si atunci as fi din nou antrenorul echipei”
– Regretati ceva?
– Nu pot sa regret ceva ce a fost frumos. Ca antrenor am avut niste rezultate de exceptie, la fel ca si presedinte. Nu pot spune ca am amintiri neplacute cu Minaur. Singurul lucru care m-a deranjat (eu sunt un tip mai sensibil, asa) au fost atacurile la persoana mea, venite din diferite parti, pe care nu cred ca le meritam la cate am facut pentru Minaur. Nu as schimba nimic din ce am facut la Minaur, singurul lucru care l-as „ajusta” ar fi varsta mea: mi-as dori sa am cu vreo 20 de ani mai putin si atunci as fi din nou antrenorul echipei si as duce-o din nou unde am fost. Pentru ca in ciuda plecarilor mele temporare, in Grecia si la Dinamo, sufletul meu tot la Minaur a ramas pentru ca eu sunt in Baia Mare de 41 de ani.
– Un mesaj pentru iubitorii Minaurului transmiteti?
– Un mesaj pentru iubitorii handbalului este sa fie langa echipa si in momentele grele, nu numai in cele bune, si, mai ales, sa incurajeze echipa din tribune chiar daca echipa joaca prost. Sa fie din nou relatia spectator – echipa asa cum a fost mereu, foarte buna, in care suporterii au inteles momentele delicate ale echipei. Spectatorii trebuie sa inteleaga ca echipa este in cea mai grea situatie in istoria ei de 39 de ani. Sa nu uitam ca, in afara de Dinamo si Steaua, echipa care are cea mai longeviva prezenta in prima liga este Minaur. Iar acum, in loc sa ne pregatim sa sarbatorim patru decenii de prima liga, vom sarbatori 39 in liga si al 40-lea in Divizia A. Dar ganditi-va ca in 1970 echipa a retrogradat, un sezon a ramas acolo datorita unor masinatiuni, dar in sezonul urmator, in 1971-1972 echipa a promovat fara nicio infrangere. Acelasi lucru va trebui facut in Baia Mare. O echipa tanara, o mai buna colaborare cu echipele de juniori. Aici trebuie tras un semnal de alarma: nu se poate ca aceste cluburi sa primeasca bani de la comunitate, iar juniorii sa fie vanduti apoi la echipe din alte orase! Eu cred ca si parintii lor s-ar fi bucurat sa isi poata aplauda copiii!
Dialogul integral cu Lascar Pana il puteti urmari in aceasta seara, in cadrul emisiunii „Minutul de Aur”, la televiziunea eMaramures, incepand cu ora 20.45.
Sursa: Ramona-Ioana Pop