Vezi VIDEO
Finala Cupei Romaniei la handbal masculin a fost precedata de o confruntare inedita intre doua echipe ale aceluiasi Handbal Club Minaur. De o parte au stat castigatorii de cupe europene (Cupa IHF 1985, 1988), antrenati de Lascar Pana. De cealalta parte au fost castigatorii de titluri nationale (1998, 1999). Campionii au fost antrenati de Aihan Omer.
Dar in fiecare echipa s-au strecurat si „intrusi” din alte generatii: 1972, generatia care a promovat in primul esalon; 1973 – echipa care a luat prima medalie de bronz din istoria Minaurului; generatia 1978 – care a castigat prima editie a Cupei Romaniei.
In mod normal ar fi trebuit sa se dispute doua reprize a cate 15 minute fiecare, doar ca in a doua repriza Lascar Pana a aruncat la un moment dat prosopul alb, la convenabilul scor de 14-14, desi din surse sigure am primit confirmari din ambele tabere ca partida nu a fost blat.
Campionii Romaniei: Daniel Apostu, Ciprian Sacaleanu, Marius Kovacs, Adi Popovici, Petru Pop, Calin Lung, Iulian Alexandru, Silviu Surducan, Cristian Baban, Radu Ghiurcanas, Ionut Ghiurcanas, Ionut Irimus, Iosif Sabau, Stelian Babici.
Castigatorii de cupe europene: Nicolae Nesovici, Ioan Belu, Ioan Marta, Alexandru Stamate, Iosif Oros, Constantin Odae, Sorin Radulescu, Radu Ignatescu, Petre Avramescu, Ioan Popa, Rigan Attila, Dan Marin, Petrica Albu si Ioan Chircu.
DESPRE MECIUL DEMONSTRATIV
Aihan Omer: „A fost o mare onoare sa antrenez Minaurul si nu se stie niciodata…”
„Foarte nostalgic si cu multa bucurie mi-am adus aminte de vremurile in care aceasta sala era neincapatoare si cu aceasta echipa invingeam tot ce intalneam in campionat. Vremuri foarte frumoase si recunosc ca m-am emotionat. Lumea care a venit aici si ne-a aplaudat probabil ne respecta in continuare. Ma bucur ca se organizeaza evenimente din acestea si faptul ca si eu particip la ele reprezinta o mare onoare. Eu sunt mandru si a fost o mare onoare sa antrenez Minaurul si nu se stie niciodata… A fost un meci demonstrativ in care toata lumea a trebuit sa joace, sa se miste, sa transpire ca sa mearga berea mai bine… Evenimentele acestea sunt foarte emotionante si deosebit de placute si pentru noi, dar si pentru spectatori. O oportunitate de a demonstra ca Minaur a fost o mare echipa”, a declarat Aihan Omer.
Alexandru Stamate: „Oricand pentru Minaur vom juca din nou pentru ca ramane in sufletul nostru toata viata”
„Super fain a fost. Oricand pentru Minaur vom juca din nou pentru ca ramane in sufletul nostru toata viata. Eu am incercat sa dau din nou un gol in ultimele patru secunde. Dar nu am mai putut. Meciul s-a terminat mai repede pentru ca nea Pana a aruncat prosopul: el n-a mai putut, noi mai puteam… Cred ca acest meci a „gadilat” orgoliul baimarenilor: s-au simtit iar spectatori de lux ca pe vremuri… Noi n-am mai avut ce arata din pacate”.
Lascar Pana: „Cine crede ca handbalul din Baia Mare a disparut se inseala”
„Noi am fi vrut sa sarbatorim anul acesta 40 de ani de Liga Nationala. N-am reusit. Am ramas la 39. Atatea satisfactii a avut aceasta echipa Minaur in aceasta sala, incat nu poti sa nu ai un sentiment de bucurie cand intri in sala. Nu poti sa ai altceva decat respect pentru acesti spectatori pe care i-ati vazut in ce numar mare au venit pentru acest meci. Cine crede ca handbalul din Baia Mare a disparut se inseala. Handbalul din Baia Mare traieste si va reveni pe culmile handbalului romanesc pentru ca avem patru cluburi de juniori care lucreaza foarte bine. Sa dea Dumnezeu sa imi dea putere sa mai prind inca o data o sala asa plina cum era pe vremuri la finalele cupelor europene”.
DESPRE NOSTALGII CU MINAUR
Chestionati de ce le e dor din perioada cand erau la Minaur, fiecare a marturisit ca sunt mai multe aspecte care ii umple de nostalgie, dar ales si un… dor de top.
Lascar Pana: „Daca aproape 40 de ani ai stat pe banca, mai stai o zi”
„Sa stau din nou pe banca Minaurului dupa mine a fost ceva normal pentru ca, daca aproape 40 de ani ai stat pe banca, mai stai o zi. Aceasta zi asa de frumoasa a fost incat nici nu am simtit ca stau pe banca. Va uitati la acesti copii minunati care au fost in teren, au la ora actuala nepoti. Ce satisfactie pentru nepotii lor vazandu-i pe bunici jucand handbal! Este un sentiment extraordinar de frumos si iti da puterea de a mai trai si traiesti pentru ceva: pentru handbal”.
Aihan Omer: „Meciurile Minaurului se jucau cu casele inchise”
„De salile arhipline mi-e dor: meciurile Minaurului se jucau cu casele inchise. Un public entuziast are Baia Mare care stie handbal si isi doreste performanta in Baia Mare”.
Alexandru Stamate: „Un gol ca cel de la Zaporoje nu poti sa-l uiti”
„Un gol ca cel de la Zaporoje nu poti sa-l uiti. E o amintire totala. Ma scol din somn si il vad si acum. Il am pe caseta acasa, il mai vad si pe video cand mi-e dor de el. Pe vremea aceea la nea Pana era totul pe viata si pe moarte. Era un profesionalism dus la extrem: era obligatoriu sa dai gol, altfel nu mai jucai. Avusesem sansa cu cateva minute inainte si o ratasem. A fost obligatoriu sa recuperez cumva, ca altfel eram terminat. Si am reusit sa o recuperez, nici eu nu stiu cum. Cu noroc!”
Meciul generatiilor de la Minaur, precum si declaratii facute dupa expirarea timpului de joc puteti vedea in editia speciala a emisiunii „Minutul de Aur”, incepand cu ora 10.45 azi si maine, numai la televiziunea eMaramures.
Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: Ramona-Ioana Pop