Vezi VIDEO
Federatia Romana de Handbal (FRH) a organizat, la Poiana Brasov, o consfatuire cu conducatorii cluburilor din Liga Nationala si o sedinta cu sefii Asociatiilor Judetene de Handbal. Daniel Kotecz, a fost prezent la ambele intalniri, la prima in calitate de director sportiv al Stiinta HCM Baia Mare, la cea de-a doua in calitate de vicepresedinte al AJH Maramures. Consiliul de Administratie al FRH a decis ca fiecare echipa din Liga Nationala sa primeasca la finalul sezonului actual cate 3.000 euro din drepturile de televizare a meciurilor, in plus, echipele care obtin calificarea in cupele europene vor primi si bonusuri, diferentiate in functie de pozitia din clasament.
S-a luat in discutie reluarea organizarii Cupei Romaniei la handbal feminin, dupa trei ani in care aceasta competitie a fost abandonata. S-au facut si cateva propuneri privind sistemul de desfasurare, o hotarare in acest sens urmand sa fie luata pana la finalul actualului sezon competitional. La solicitarea FRH, pana la data de 15 aprilie, fiecare Asociatie Judeteana de Handbal va efectua un recensamant al antrenorilor, sportivilor, arbitrilor si a bazelor sportive. De asemenea, va prezenta un plan de activitate pentru sezonul urmator si modalitatile de finantare a acestora.
Subiectul care a consumat, insa, cel mai mult timp, fara ca sa aiba neaparat si sanse de aplicarea vreodata, a fost trecerea la Liga Profesionista de Handbal. O tema de dezbatere la care au participat 27 de reprezentanti ai celor 28 de cluburi din ligile nationale, feminina si masculina. „Nu s-a ajuns la o concluzie finala, in primul rand datorita faptului ca sunt unele cerinte in legislatia actuala pe care cluburile nu pot sa le indeplineasca in acest moment. Ma refer in primul rand la cerinta ca toate cluburile sportive sa fie structuri monosportive, adica sa aiba o singura sectie sportiva, cea de handbal. Un aspect care nu convine cluburilor departamentale in primul rand – Steaua, Dinamo, Rapid -, dar nici celor universitare – U Cluj, Poli Timisoara, Stiinta Bacau, Suceava, care ar pierde in primul rand finantarea de la bugetul de stat” a informat Daniel Kotecz.
O alta conditie este transformarea cluburilor in societati pe actiuni la momentul infiintarii Ligii Profesioniste, ceea ce din nou nu convine majoritatii cluburilor: „Asta ar insemna, practic, sa se renunte la finantarea din partea autoritatilor, consiliile locale si cele judetene neagreand finantarea unor societati pe actiuni” a mentionat Kotecz.
Ideea a mai fost scoasa pe tapet de Federatia Romana de Handbal. Nici atunci, nici acum, nu s-au gasit solutiile concrete pentru ca acest proiect sa functioneze. Nici atunci, nici acum, nivelul discutiilor in jurul subiectului nu au escaladat spre solutii reale care sa transforme ideea de Liga Profesionista in handbalul romanesc intr-un proiect viabil. „A ramas in coada de peste: ramane ca federatia sa aiba niste discutii la nivelul ministerului, prin care se va incerca modificarea actualei legislatii si a regulamentelor in vigoare” a informat Kotecz.
Sursa: Ramona-Ioana POP