Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie pentru români după confruntările violente de la Barcelona, între poliție și susținătorii independenței Cataloniei. MAE avertizează asupra riscului de perturbări ale circulației aeriene, rutiere și feroviare. Violențele au izbucnit după condamnarea liderilor catalani ai partidelor proindependență.
Pe străzile din Barcelona a izbucnit luni haosul în urma unui amplu protest al separatiștilor catalani.
Mai multe străzi au fost blocate de către protestatari, inclusiv căile de acces către aeroportul din oraș. Stații de metrou, gări, străzi și șosele au fost ocupate de demonstranți.
Peste 100 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Barcelona în urma acțiunilor demonstranților. Alte curse aeriene au suferit întârzieri.
În mai multe zone din oraș, între protestatari și poliția spaniolă s-au înregistrat violențe.
Autostrada A2 a fost temporar blocată, la fel și câteva drumuri regionale din Catalonia. Circulația treburilor regionale a fost afectată și de un protest similar care a avut loc la Girona, unde demonstranții proindependență s-au așezat pe calea ferată.
Cauza protestului este verdictul dat de Curtea Supremă a Spaniei în procesul liderilor separatiști catalani, considerați autori ai tentativei eșuate de declarare a independenței regiunii, după referendumul din 2017.
9 dintre cei 12 lideri judecați au primit pedepse între 9 și 13 ani de închisoare. Cea mai aspră pedeapsă, de 13 ani, a fost primită de fostul vicepreședinte catalan Oriol Junqueras, pentru răzvrătire și deturnare de fonduri publice. Fosta președintă a Parlamentului Cataloniei, Carme Forcadell, a luat 11 ani și jumătate de închisoare. Liderii asociațiilor separatiste ANC și Omnium Cultural, Jordi Sanchez, respectiv Jordi Cuixart, au fost condamnați la câte 9 ani. Cinci foști miniștri din guvernul catalan au primit între 10 și 12 ani de închisoare.
Alți 3 inculpați au fost eliberați condiționat, dar s-au ales cu amenzi de câte 60 de mii de Euro, pentru acuzația de nesupunere. Curtea Supremă a Spaniei a eliminat acuzațiile de rebeliune, care ar fi însemnat 25 de ani de închisoare pentru ex-vicepreședintele Oriol Junqueras.
În urma condamnării celor 9 lideri separatiști, tribunalul a mai emis și un mandat european de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, fostul lider al Cataloniei, care e acum în exil în Belgia.
Verdictul a provocat un val de furie în rândul simpatizanților curentului separatist din Catalonia.
Avertismentul MAE pentru români
În urma incidentelor violente, MAE a lansat o atenționare de călătorie pentru Barcelona. Românii sunt avertizați că pot să apară perturbări ale circulației aeriene, rutiere și feroviare și sunt sfătuiți să se informeze înainte de a călători în zonă.
Ministerul de Externe recomandă astfel românilor, pentru a afla situația drumurilor din zonă, să consulte site-ul http://infocar.dgt.es/etraffic/, și să acceseze site-urile oficiale ale companiilor feroviare şi aeriene la care intenţionează să călătorească, precum şi de pe site-ul http://www.aena.es.
Pentru românii care au nevoie de asistență consulară, MAE pune la dispoziție numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34934181535; +34934334223; +34934340220, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al CetăţenilorRomâni din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Pentru situații de urgență, MAE recomandă telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.
„Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro, http://barcelona.mae.ro şi aminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie”, se afirmă în comunicatul ministerului.