După ce calendarul alegerilor din România a fost stabilit de coaliția PSD-PNL, a început agitația în mușuroi. Atât la nivel național, cât și specific, la nivelul Maramureșului.
Pe sintagma, „Și-s grăbită, și-s grăbită/ Că m-i casa ne-îngrijită” liderii politici maramureșeni au dat startul cu adevărat mișcărilor de trupe din județ. Aceștia sunt într-o tentativă asiduă de consolidare a echipelor, de atragere a unor noi membri, de pregătire a terenului pentru războiul total ce urmează. Deja avem certitudinea că pe 9 iunie 2024, românii vor fi chemați la vot atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare. Unii auriști au furat startul, dar unii dintre ei fură și din buzunare!
Fiecare acționează după posibilități! Ziua de Dragobete fiind un bun context electoral pentru toate partidele politice. Unele structuri noi au ales să petreacă ziua de Dragobete manifestându-și iubirea și respectul pentru natură, în timp ce alte „gășculițe” politice și-au ales liderii. Este vorba de 4 filiale a Tineretului Național Liberal din Maramureș, care s-au întrunit pentru ședința de alegeri. Element deosebit de important mai ales pentru comunitățile rurale, deoarece una dintre principalele probleme a României este reprezentată chiar de dezinteresul tinerilor față de sfera politică și administrativă. Așadar, prin activitatea lor, structurile de tineret ar trebui în primul rând, să apropie tinerii mediul politic, dar și să ofere perspective noi acestui mediu. Păcat că „în România lucrului bine făcut” aceste ședințe de alegeri se organizează în spațiile primăriilor! TNL-ul maramureșean nu este la prima astfel de abordare când folosește un spațiu public în interes politic. Unii încă ne amintim de celebrele evenimente de la Biblioteca Județeană din Baia Mare.
Probabil așa e normal și ilegalul devine firesc. N-ar fi prima dată când se încetățenește o faptă imorală prin acțiunile celor care ar trebui să vegheze la respectarea legii. La ședințe menționate a participat și prefectul de Maramureș, Stauder Rudolf, care consideră a fi normal ca un astfel de eveniment politic să fie găzduit de un spațiu public, administrativ, cât timp există acordul administratorului.
În timp ce reprezentanții altor partide și-au dat întâlnire în spații mai obișnuite pentru cetățenii de rând. Mult succes tuturor, dar și responsabilitate în respectarea legii!
PRECIZARE
Conform Codului Administrativ, partea 5: Reguli specifice privind proprietatea publică și privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale – Titlul I Exercitarea dreptului de proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, Art. 286, se specifică:
„(1) Domeniul public este alcătuit din bunurile prevăzute la art. 136 alin. (3) din Constituție, din cele stabilite în anexele nr. 2-4 și din orice alte bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public, și sunt dobândite de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale prin unul dintre modurile prevăzute de lege.”
ANDREI BUDA