Aproximativ 150.000 de credinciosi din toata lumea, printre care s-a aflat si presedintele Ungariei, Ader Janos, au participat, azi, 7 iunie, la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Sumuleu Ciuc, considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrala si de Est. Inca de la primele ore ale diminetii, grupurile de pelerini s-au indreptat catre altarul situat pe muntele Sumuleul Mic, la marginea municipiului Miercurea Ciuc, acolo unde s-a oficiat Sfanta Liturghie. Oamenii au purtat in maini steaguri religioase, au spus rugaciuni si au intonat imnuri inchinate Sfintei Fecioare Maria, aflata in centrul acestui pelerinaj.
Unii dintre ei au fost imbracati in costume populare, iar altii au fluturat steagul Ungariei sau pe cel secuiesc. Printre pelerini s-au numarat si persoane foarte in varsta, unele dintre ele cu probleme de sanatate, dar si copiii foarte mici, purtati de parinti in brate sau in carucioare. Credinciosii au venit la pelerinaj din toata tara, din Ungaria sau alte tari europene, dar si din Canada, SUA sau Australia. Ei au spus ca nu simt oboseala, ca sunt impacati pentru ca au primit binecuvantarea Maicii Domnului. Unii dintre pelerini nu au mers pe ruta obisnuita, ci au ales sa urce un deal abrupt, denumit „Drumul Crucii” pe care se afla 14 cruci ce simbolizeaza opririle pe care le-a facut Isus pe Golgota
„Suntem impacati in suflet, la aceasta mare sarbatoare. Toata lumea canta, peste noi exista o atmosfera de cantece sfinte, parca zboara cu noi niste ingeri, parca Maica Domnului le tine in bratele sale. Este o atmosfera nemaipomenita”, a spus un pelerin in varsta de 60 ani, din Harghita. O femeie venita din Bistrita este convinsa ca Sfanta Fecioara o ajuta, pentru ca „Maica Domnului le da tuturor ceea ce cer si ceea ce merita”.
Printre pelerini s-a numarat si Michael Duffy, un preot catolic din Irlanda, care s-a declarat impresionat de marele eveniment. „E o placere sa fiu aici, la aceasta slujba oficiata in aer liber, intr-un loc atat de frumos. Toti acesti oamenii cred in Dumnezeu, in puterea lui Dumnezeu, de aceea sunt aici. Au nevoie ca Dumnezeu sa-i intareasca (…) Noi venim aici pentru Fecioara Maria. E un loc incarcat de Sfantul Spirit si un moment spiritual foarte puternic”, a spus acesta.
Directorul catedralei franciscane, fratele Urban Erik, a afirmat ca oamenii vin la Sumuleu din dorinta de a se intalni cu Dumnezeu si de a se ruga Fecioarei Maria. „La Rusaliile de la Sumuleu oamenii vin din dorinta de a se intalni cu Dumnezeu si de a aduce respectul si omagiile Fecioarei Maria. Motto-ul de anul acesta al pelerinajului de Rusalii este un citat din Evanghelia dupa Luca: ‘Fericit este pantecul care te-a purtat’. Mesajul Rusaliilor din acest an este sa fim solidari cu viata si sa nu reprezentam o cultura care duce la pierzanie si de aceea ne rugam in mod special mamelor”, a spus fratele Urban Erik. La fel ca in anii precedenti, slujba religioasa a inceput dupa ce la altarul in aer liber a ajuns „Laborumul”, steagul sfant al Sumuleului, adus din catedrala franciscana, care a fost purtat de cei mai merituosi elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic ”Segítő Mária” din Miercurea Ciuc.
Sfanta Liturghie a fost oficiata de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, IPS dr Jakubinyi Gyorgy, iar singurul invitat va fi oratorul pelerinajului, preotul decan de Mures si Tarnave, Olah Denes. Acesta i-a indemnat pe oameni sa se roage, pentru ca rugaciunea uneste si a facut apel la solidaritatea maghiarilor.
La eveniment a participat pentru a doua oara consecutiv si presedintele Ungariei, Ader Janos, alaturi de sotia sa, dar si alti oameni politici de la Budapesta. Manifestarea s-a incheiat cu intonarea imnului Ungariei si a celui secuiesc.
Pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu Ciuc se organizeaza in acest an pentru a 447-a oara. Potrivit datelor istorice, in anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a incercat sa le impuna religia unitariana credinciosilor catolici din scaunele secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin. Acestia, adunati la Sumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au infruntat armata principelui. In acest timp, cei ramasi la biserica – batranii, femeile si copiii – s-au rugat la statuia Fecioarei Maria ca sa-i ajute sa-si apere credinta.
Dupa respingerea atacului, barbatii s-au intors la Sumuleu cu steagurile impodobite cu crengi de mesteacan si cu totii s-au rugat Domnului si Sfintei Fecioare, exprimandu-si astfel recunostinta pentru obtinerea victoriei. In memoria acestui eveniment istoric, in fiecare an, in sambata Rusaliilor, catolicii vin in pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Sumuleu-Ciuc, se roaga la statuia facatoare de minuni, inconjoara in procesiune dealul Sumuleul Mic, iar la coborare isi impodobesc steagurile cu crengi de mesteacan. Statuia din lemn de tei a Fecioarei Maria de la Manastirea Franciscana de la Sumuleu Ciuc este considerata a fi facatoare de minuni si este cea mai mare de acest fel din lume. Drept dovada ca rugaciunile catre Fecioara Maria au fost ascultate, pe peretii catedralei franciscane se afla amplasate zeci de obiecte de metal donate de cei care au fost ajutati de Maica Domnului.
De cativa ani, reprezentantii Ordinului Franciscanilor, dar si autoritatile fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Sumuleu Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO.
Sursa: Agerpres