Recordul mondial pentru cele mai multe sarmale gatite intr-o oala a fost doborat sambata, la Odorheiu Secuiesc, unde au fost pregatite 27.104 sarmale, de aproape trei ori mai multe decat precedentul record.
Pregatirile pentru doborarea recordului Guinness au inceput in urma cu mai multe saptamani, iar performanta a fost posibila datorita implicarii unui numar mare de voluntari, a unui lant de supermaerketuri si a autoritatilor din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Targu Secuiesc si Sfantu Gheorghe.
250 de voluntari din judetele Harghita, Covasna, dar si din Brasov au inceput sa inveleasca sarmalele vineri seara si au muncit sustinut timp mai multe ore, pana dupa miezul noptii. Voluntarii au fost supravegheati de 14 maestri bucatari din Romania si Ungaria, care au fost atenti la toate detaliile, astfel incat rezultatul sa fie unul delicios.
Coordonatorul maestrilor bucatari, chef Benedek Arpad, a declarat ca pentru pregatirea sarmalelor s-au folosit 780 kg de carne, 156 kg orez, 117 kg ceapa, 20 kg boia de ardei, patru kilograme de piper, cinci kilograme de usturoi. De asemenea, s-au folosit aproape trei tone de varza murata, preparata de o firma din Odorheiu Secuiesc.
„A fost respectata reteta de pe vremea bunicilor nostri si toate condimentele si ingredientele sunt naturale. Pregatirea foilor de varza si a tuturor detaliilor a inceput in urma cu doua saptamani” , a declarat Benedek Arpad, care a recunoscut ca este foarte mandru de aceasta realizare. Sarmalele au fost puse la foc sambata, in jurul orei 5,00, si au fiert peste opt ore. Si oala in care ele au fost fierte a fost realizata de specialisti din Harghita si are dimensiunile impresionante.
Inginerul Papp Jeno, care a proiectat si realizat oala, dupa ideile organizatorilor si impreuna cu firme din Odorheiu Secuiesc si Miercurea Ciuc, a povestit ca nu a fost deloc usor sa o construiasca, dar toate problemele aparute pe parcurs au fost rezolvate.
„Construirea oalei a durat aproape o luna de zile, avand in vedere timpul scurt si multiplele probleme tehnologice care s-au ivit la aceasta lucrare, pentru ca dimensiunea a fost foarte mare si am intalnit probleme tehnice pe care nu le-am mai intalnit pana acum. Oala are un volum interior de 4,6 metri cubi, diametrul este 3,1 m, iar inaltimea aproape 70 de centimetri. (…) Sub oala sunt 96 de kilowati incorporati de rezistente si automatizarea a tinut loc de facaletul mesterilor, pentru ca nu au avut practic nicio treaba, decat sa se uite daca ingredientele s-au fiert bine, daca sarmalele sunt gata”, a spus Papp Jeno. Inginerul a povestit, cu umor, ca „oala se poate utiliza si ca bazin de inot”, avand la cantarirea primara 1.795 de kilograme. Aceasta a fost compartimentata ca o forma de tort, in fiecare compartiment intrand 1.104 sarmale.
Dupa ce sarmalele au fost fierte si lasate aproape o ora „sa se linisteasca”, oala a fost cantarita cu ajutorul unei macarale, toti cei implicati in organizare trecand prin mari emotii. „Suntem aici de peste 30 de ore. Avem emotii acum, la cantarire, speram ca nu am lucrat degeaba”, a marturisit unul dintre maestrii bucatari.
Emotiile s-au risipit si au fost inlocuite de bucurie si entuziasm dupa ce reprezentanta Guinness World Records Limited, Annabel Lawday, a validat recordul si a inmanat organizatorilor mult ravnitul certificat. „Am verificat daca au fost respectate regulile si pot sa spun ca recordul mondial a fost doborat. Astazi avem un nou record mondial”, a afirmat Annabel Lawday. Ea a fost si prima persoana care a gustat din sarmalele-record si a recunoscut ca sunt foarte gustoase.
Evenimentul de la Odorheiu Secuiesc s-a numit „Record mondial pentru comunitate”, intrucat implicarea voluntarilor a fost esentiala, iar la final sarmalele au ajuns la toti participantii la manifestare, dar si la 4.000 de asistati sociali de la mai multe orfelinate si azile de batrani din zona. De asemenea, cate o institutie de protectie sociala din cele cinci orase coorganizatoare au primit din partea sponsorului principal 27.104 lei, adica echivalentul in lei a numarului de sarmale preparat.
Participantii au putut asista si la un un spectacol multietnic, care a avut loc pe o scena amenajata in Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, unde au evoluat ansambluri folclorice romanesti, ale maghiarilor, grecilor, sarbilor, ucrainenilor sau romilor.
„Toate etniile care traiesc in Romania cred ca sarmaua e mancarea lor traditionala. Tocmai de aceea am invitat ansambluri folclorice care reprezinta etniile care au in bucataria lor sarmalele. Am dorit sa doboram acest record pentru ca noi credem ca performanta e un lucru important si vrem sa aratam oamenilor ca se pot face lucruri marete, adevarate si cu succes”, a declarat Komoroczy Zsolt, reprezentantul sponsorilor.
Precedentul record mondial ii apartine bucatarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregatit 10.300 de sarmale, intr-o oala mult mai mica, de 1.418 litri.
Este pentru prima data cand se reuseste doborarea unui record Guinness in judetul Harghita.
Sursa: Agerpres