Vezi VIDEO
Inca de anul trecut, Baia Mare trebuia sa aiba harta zgomotului, conform cerintelor Uniunii Europene. Autoritatile locale au cerut o derogare, iar Ministerul Mediului a aprobat amanarea datei de finalizare a planului care are ca scop reducerea zgomotului ambiental. Cateva strazi importante din Baia Mare au fost totusi monitorizate, iar peste cateva saptamani masuratorile vor reincepe.
Zilele trecute, Agentia Nationala de Mediu a cerut lamuriri de la subordinatii din teritoriu cu privire la demersul autoritatilor baimarene. Despre proiect se vorbeste de mai multi ani fara sa se faca pasi importanti pentru finalizarea acestuia.
“Conform legii, in Baia Mare, trebuia realizata anul trecut. Am primit din nou o instiintare de la Agentia Nationala de Mediu, sa actualizam, stadiul in care se gaseste elaborarea hartii de zgomot. Este sarcina si responsabilitatea primariei, conform legii. Noi doar monitorizam ca aceasta sa se realizeze”, a spus Angela Michnea, reprezentantul Agentiei de Protectia Mediului Maramures.
Masuratorile sunt efectuate folosind telefoane mobile si un soft special, care permite monitorizarea intensitatii sonore. Vor fi supravegheate in special parcurile, zonele invecinate platformelor industriale, zonele rezidentiale, strazile principale ale orasului, gara si aeroportul.
“Am inceput o parte de masuratori. La ora asta am parcurs cateva dintre bulevarde si probabil ca in doua-trei saptamani pornim o campanie cu vreo 10-15 aparate. Pana in vara le vom calibra si cu sonometrul si vom avea primele rezultate”, a declarat Radu Bolchis, director la Directia Strategii, Dezvoltare Comunitara din cadrul Primariei Baia Mare.
Din cauza intarzierii in realizarea hartilor de zgomot, in 2011 s-a pus in discutie ca Romania sa fie supusa unei proceduri de infrigement, insa majorittea oraselor care au trebuit sa se conformeze au cerut amanari de la termenul initial, care stabilea realizarea acestora pentru vara anului 2012. Normativele europeane preved ca toate orasele cu peste 100.000 de locuitori sa fie supuse unei analize privind nivelul poluarii fonice.
Harta de zgomot in Baia Mare este realizata printr-un proiect european de cercetare, finantat cu peste 4 milioane de euro.
Sursa: Andrei Gherghel