Faptul că atacul Hamas împotriva Israelului este sărbătorit pe străzile Berlinului indică faptul că Germania a lăsat prea mulți străini să intre în țară, potrivit fostului secretar de stat american Henry Kissinger.
„A fost o greșeală gravă să lăsăm să intre atât de mulți oameni cu o cultură, religie și concepte total diferite, deoarece se creează un grup de presiune în interiorul fiecărei țări care face acest lucru”, a declarat fostul diplomat american de top, în vârstă de 100 de ani, într-un interviu acordat de Mathias Döpfner, directorul general al Axel Springer, pentru postul german de televiziune Welt TV. Axel Springer este compania-mamă a POLITICO.
Născut în Germania, Kissinger – care a fugit din Germania nazistă împreună cu familia sa în 1938 și a devenit arhitectul politicii externe americane în timpul războiului din Vietnam – a spus că este „dureros”, ca răspuns la o întrebare despre faptul că a văzut arabi în Berlin sărbătorind atacul asupra Israelului de la sfârșitul săptămânii trecute.
Într-un atac surpriză care a început sâmbătă dimineața, militanții Hamas au luat cu asalt teritoriile israeliene de lângă Fâșia Gaza, ucigând peste 1.200 de israelieni și răpind alte zeci de persoane, în timp ce trăgeau cu rachete asupra unor orașe precum Tel Aviv și Ierusalim. De atunci, Israelul a ripostat prin începerea unui asediu al Gazei și prin lansarea propriului baraj de rachete de represalii, ucigând sute de palestinieni.
Conflictul riscă să escaladeze
„Actul deschis de agresiune” al Hamas trebuie să fie întâmpinat cu „o anumită sancțiune”, a declarat Kissinger, avertizând în același timp asupra potențialului de escaladare periculoasă în regiune.
„Conflictul din Orientul Mijlociu are pericolul de a escalada și de a atrage alte țări arabe sub presiunea opiniei publice”, a avertizat Kissinger, amintind totodată de lecțiile învățate din Războiul de Yom Kippur din 1973, în timpul căruia o coaliție arabă condusă de Egipt și Siria a atacat Israelul.
Adevăratul scop al Hamas și al susținătorilor săi „nu poate fi decât acela de a mobiliza lumea arabă împotriva Israelului și de a ieși de pe calea negocierilor pașnice”, a mai spus Kissinger.
De asemenea, este „posibil” ca Israelul să ia măsuri împotriva Iranului, dacă va considera că Teheranul a avut un rol în comiterea atacului, a adăugat fostul diplomat de top.
În sens mai larg, a spus Kissinger, agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina, împreună cu atacul Hamas asupra Israelului, reprezintă un „atac fundamental asupra sistemului internațional”.