Pana ieri, in Maramures aveau steme adoptate judetul si urmatoarele 10 localitati: Baia Mare, Baia Sprie, Somcuta Mare, Bistra, Campulung la Tisa, Cicarlau, Copalnic Manastur, Farcasa, Miresu Mare, Recea.
In sedinta de Guvern din 13 mai 2015, au fost adoptate stemele a inca patru comune din Maramures, numarul localitatilor care detin acest insemn heraldic aprobat fiind in acest moment de 14, la cele existente adaugandu-se comunele Bocicoiu Mare, Coas, Oncesti si Suciu de Sus.
Stema comunei Suciu de Sus il reprezinta in sapa (partea inferioara a scutului triunghiular) pe locotenentul Atanasie Mot Dambul, luptator pentru drepturile romanilor din satele Maramuresului, al carui monument se afla in localitate. In partea superioara dreapta a stemei este reprezentat un manunchi format dintr-un stiulete de porumb si doua spice de grau, simbol al ocupatiei de baza a localnicilor, agricultura, iar in partea superioara stanga se afla un stejar auriu, reprezentand bogatia silvica a zonei.
Stema este timbrata cu o coloana murala argintie cu turn crenelat, ce simbolizeaza rangul administrativ al localitatii (cel de comuna).
Florin Pop, membru in comisia regionala de heraldica, a precizat ca exista mai multe steme ale localitatilor din Maramures care au avizul judetean, unele chiar si pe cel al comisiei regionale si sunt in faza de avizare la nivel national, decizia in acest sens apartinand unei comisii nationale de heraldica numita de catre Academia Romana.
Surse administrative locale sustin ca pretul pentru crearea unei steme este de aproximativ 3.000 lei, fiind mai multe firme specializate si graficieni heraldisti autorizati de Comisia Nationala care executa astfel de comenzi – macheta originala se realizeaza manual.
Dupa finalizarea proiectului stemei localitatii, procedura este de consultare publica, aceasta fiind afisata pentru dezbateri, doar dupa aceea urmand sa fie supusa unei hotarari a consiliilor locale si trimisa spre aprobare institutiilor de specialitate, verdictul apartinand Comisiei Nationale de Heraldica, Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane.
Heraldica teritoriala (stemele judetelor si localitatilor) simbolizeaza, intr-o forma concentrata, traditiile istorice si realitatile economice si social-culturale locale specifice.
Stemele aprobate pot fi reproduse pe firmele si sigiliile autoritatilor administratiei publice locale, pe imprimatele acestora si pe indicatoarele care marcheaza intrarea in judete si localitati. Ele vor fi expuse pe frontispiciul cladirilor in care se afla sediul autoritatilor administratiei publice locale, impreună cu stema tarii.
Sursa: C.V.