In perioada 19-24 august, la Hoteni si Desesti se desfasoara cea de-a IX-a editie a Taberei Internationale de Arta si Solidaritate, un eveniment anual dedicat copiilor din serviciile de ingrijire ale HHC Romania si organizat in parteneriat cu Parohia Ortodoxa Desesti, reprezentata de parintele Ioan Ardelean.
Anul acesta, 40 de copii vor participa la workshop-uri de pictura sustinute de artisti plastici din Anglia, Ucraina, Ungaria si Romania, in cadrul carora vor avea sansa de a-si dezvolta imaginatia, simtul estetic, indemanarea sau chiar de a-si descoperi vocatia artistica. In plus, participantii vor avea parte si de o frumoasa surpriza: un workshop de dans sustinut de coregrafa Silvia Calin, de la Teatrul National Bucuresti.
Lucrarile de arta rezultate vor fi expuse in 25 august la Biserica de Lemn de la Desesti – monument UNESCO – dupa slujba Sfintei Liturghii. De asemenea, tablourile vor ajunge si la Bucuresti, unde vor fi reunite intr-o expozitie programata pentru luna noiembrie.
Aproximativ 300 de copii au participat la Tabara de Arta si Solidaritate de-a lungul celor opt editii care s-au desfasurat incepand din 2004. Evenimentul ii ajuta pe copii sa isi dezvolte imaginatia, simtul estetic, indemanarea, iar pe unii chiar sa isi descopere o vocatie artistica, reprezentand primul pas catre construirea unei cariere in domeniu. Nu sunt putini copiii institutionalizati, care gratie taberei si sprijinului oferit de HHC Romania, au decis sa aprofundeze artele plastice in scoli si universitati de profil.
Tabara de Arta si Solidaritate este organizata in parteneriat cu Parohia Ortodoxa Desesti, reprezentata de parintele Ioan Ardelean. Acesta a decis in acelasi timp sa sustina direct activitatea de asistenta pentru copiii institutionalizati si s-a dedicat nemijlocit cauzei nobile de a ingriji copii aflati in protectia statului si de a se implica in proiecte care sa le aduca o raza de bucurie in viata.
”Proiectul Arta si Solidaritate, prin intermediul Taberei Internationale de Arta si Solidaritate, este o adevarata scoala de vara ce formeaza si vindeca suflete. Angrenati intr-o relatie de mentorat, ucenicul (copilul institutionalizat) si artistul isi comunica unul altuia parti din suflet. Relatia interumana, intermediata aici prin arta, sprijina ideea unei vieti satisfacatoare, cu mai multe resurse in dezvoltarea autocunoasterii, acceptarii emotionale, luarea deciziilor, controlul starilor de criza si a trairilor afective”, a declarat pr. Ioan Ardelean.
Sursa: eMM.ro