Politistii maramureseni vor trebui sa se deplaseze la apelurile de urgenta cu autospeciale fara girofaruri. Chiar daca pare o gluma acest lucru reprezinta o realitate a intelepciunii celor care au intocmit contractul de achizitionare a masinilor si au uitat de elementele din dotare. La nivelul tarii au fost distribuite 800 astfel de masini, judetului Maramures fiindu-i repartizate 15 autospeciale. Daca vor dori sa foloseasca masinile, politistii vor fi nevoiti sa puna bani din buzunar pentru a achizitiona girofaruri.
Ministerul Afacerilor Interne a achizitionat un numar de 2.800 de autospeciale care urmau sa vina in patru sau cinci transe. Primele care au venit au fost dotate cu girofaruri si cu rampe sonore si luminoase, insa ultima transa, 800 de masini, au sosit la minister fara girofaruri.
“Cineva de la minister a uitat sa prevada in buget achizitionarea de rampe si practic ele sunt colantate cu <Politia> insa nu au rampe. Sigur, acuma aceasta gafa sau greseala, nu stiu cum sa ii spun a fost cauzata probabil de faptul ca cei care intocmesc astfel de contracte habar nu au ce trebuie sa contina o masina de politie. Iar in acest moment, Ministerul incearca sa dreaga cu busuioc aceasta problema si sa spuna ca este responsabilitatea fiecarui inspectorat de politie sa achizitioneze, in functie de nevoi. Ceea ce este o tampenie pentru ca, in niciun caz, un Logan de politie nu poate fi folosit inscriptionat, cu colantul pe el si fara girofar sau cu girofar si fara colant. Astea merg impreuna”, a declarat Cosmin Andreica, membru in Biroul Executiv Central al Sindicatului National al Agentilor de Politie.
Pe cat de hilara pare situatia, pe atat de dureroasa este realitatea. Chiar daca lipsa girofarurilor nu se datoreaza politistilor, ei vor fi cei care vor trebui sa isi achizitioneze, din propriul buzunar, dotarile pentru autospeciale.
“Ca sa ajunga la evenimente, la apeluri de urgenta in timp util au recurs la diferite mijloace. Inclusiv sa faca cheta, sa isi cumpere ei diferite semnale luminoase, insa fara a avea si semnalele acustice, cand legea prevede foarte clar ca in momentul in care o autospeciala are prioritate de trecere trebuie sa aiba in functiune atat semnalele luminoase cat si cele acustice”, a mai adaugat Cosmin Andreica.
In judetul Maramures au ajuns 15 autospeciale, masinile fiind repartizate catre Politia municipiului Baia Mare, Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice precum si sectiilor de politie rurala si posturilor coordonate de acestea. Ramane de vazut cum vor ajunge in timp util la solicitarile de urgenta politistii care vor trebui sa foloseasca aceste autospeciale.
Conducerea IPJ Maramures a refuzat sa dea declaratii despre situatie si despre modul in care ar putea fi achizitionate girofarurile si rampele sonore, fara a fi nevoiti angajatii sa dea bani din buzunar.
Sursa: Simona Vasiac