Hora la Prislop a ajuns duminica, 17 august, la cea de-a 40-a editie, iar Primaria Borsa a editat un album aniversar cu sprijinul unui fiu al localitatii, scriitorul Nicoara Mihali, care cunoaste in detaliu istoria festivalului despre care s-a auzit pana la Bucuresti si chiar dincolo de granite. Serbarea si-a mai pierdut din fast in ultimii ani, insa, dupa cum afirma chiar Nicoara Mihali, are un loc asigurat in istorie.
Albumul omagial, care a fost realizat in numai zece zile, contine fotografii, unele document, de la Hora la Prislop, articole publicate in presa locala despre evenimentul de la Borsa, precum si declaratii ale unor personalitati prezente la festival. Nicoara Mihali nu a prezentat manifestarea intr-o imagine idilica, ci asa cum a evoluat ea de-a lungul celor 40 de ani – de la atmosfera de targ din anii ’70 in care taranii din trei judete faceau diverse schimburi la aceea de azi, unde manelele si Mercedes-urile sunt la moda. In album sunt, deopotriva, articole laudative si critice, iar fotografiile completeaza foarte bine prezentarea.
Hora la Prislop, editia 1968 |
Hora la Prislop, editia 1973 |
Hora la Prislop, editia 2007 |
”La Cornu Nedeii sau Cornedei, cum ii spuneau localnicii, aflat mai la nord de Pasul Prislop, pe unde trece soseaua nationala ce leaga Bucovina si Maramuresul, aveau loc traditionalele sarbatori montane. Si astazi in traditia locala oamenii in varsta mai povestesc despre nedeile si marile targuri cea veau loc pe Muntele Prislop, la Cornedei, in Stiol sau pe Geamanu. Dupe cele povestite, aici se adunau bucovineni, moldoveni, ardeleni si maramureseni. La targ veneau negustori cu produse din Galitia si chiar de mai departe. Cei de la campie din Ardeal si Moldova aduceau cereale, vinuri bune si de toate. Iar bucovinenii si maramuresenii aduceau vite de rasa, branzeturi, miere de albine si alte produse specifice”, a precizat Nicoara Timis, cel care a avut initiativa ca festivalul sa fie reluat.
Nicoara Mihali a precizat ca albumul „Hora la Prislop – 40” ar putea fi reeditat, pentru ca se doreste ca el sa ajunga si in mainile turistilor care vor sa vina in Maramures, dar care vor sa afle si amanunte legate de obiceiurile si traditiile zonei.
Sursa: M.M.