Primul an in care Romania sarbatoreste Unirea Principatelor ca membra cu drepturi depline a Uniunii Europene a demonstrat inca din primele lui zile ca ar fi nevoie de o o ”oca a lui Cuza”. Dosarele de coruptie au ramas morman prin birourile procurorilor pentru ca peschesurile sunt mari, inca se mai umbla cu plocoane grase pe la usile ministeriabililor, iar uneltirile sunt mai actuale ca oricand.
Unii potentati mai degraba ar fi strans mainile celor din jur la usi, nu la Hora Unirii. Alesii, cum sunt presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, au preferat sa se evite. In vreme ce seful guvernului a ales sa se inchida in Palatul Victoria, seful statului a iesit la o noua baie de multime.
Reforma lui Cuza este valabila si azi
Manifestarile de la Iasi consacrate Unirii Principatelor au beneficiat de prezenta lui Traian Basescu, precum si de a a altor demnitari, municipalitatea pregatind un spectacol grandios cu parada militara, focuri de artificii si concerte.
Seful statului a fost intampinat in Piata Unirii din capitala Moldovei cu onoruri militare, care au cuprins trecerea in revista a Garzii de Onoare si intonarea imnului national. In discursul rostit, el a facut o paralela intre reformele instituite in urma cu 148 de ani de domnitorul Alexandru Ioan Cuza si realitatile Romaniei de astazi, aratand ca ceea ce era necesar atunci este necesar si in prezent.
”Cuza a facut un cod penal, azi avem nevoie de un cod penal modern. Cuza a pus bazele invatamantului, azi avem nevoie de modernizarea invatamantului romanesc. Cuza a incercat sa faca institutiile statului sa functioneze, azi avem nevoie mai mult ca oricand sa facem institutiile statului sa functioneze”, a declarat seful statului in Piata Unirii din capitala Moldovei. Ulterior, suita prezidentiala s-a indreptat spre Focsani.
Uniunea Europeana, inaintea Unirii
Dupa scandalul cu biletelul, premierul Calin Popescu Tariceanu a preferat sa ramana in Bucuresti, decat sa dea ochii cu seful statului. Ca sa isi justifice lipsa de la manifestari, el a convocat pentru miercuri o sedinta de guvern, aratand ca aceasta nu poate fi amanata pentru ca trebuie aprobate proiecte importante pentru tara.
”Astazi este Ziua Unirii. Am luat decizia sa tinem sedinta de Guvern pentru ca sarbatorirea Unirii este un lucru foarte frumos, dar obiectivele pe care ni le-am asumat dupa ce Romania a aderat la UE trebuie indeplinite. Indeplinirea acestora o sa faca Unirea si mai frumoasa. Nu numai Unirea, ci si intreaga Romanie”, a spus Tariceanu in deschiderea sedintei.
El a explicat ca ”neparticiparea la festivitatile Unirii nu inseamna un interes mai redus pentru un astfel de eveniment, dar cred ca agenda noastra, la nivelul Guvernului, are niste prioritati care impun o abordare foarte riguroasa. Proiectele sunt deja inaintate la Comisie.”
Romanii au nevoie din nou de ”ocaua lui Cuza”
In restul tarii, inclusiv in Maramures, manifestarile pentru 24 ianuarie s-au succedat din ora in ora. In holul Palatului Administrativ din Baia Mare, s-a cantat, s-a recitat, s-a dansat si s-a vorbit despre evenimentul de acum 148 de ani. Autoritatile judetului, cu cocarde tricolore in piept, au urmarit spectacolele copiilor cand cu interes, cand cu plictiseala, iar apoi au dat mana cu mana intr-o hora traditionala.
Directorul muzeului de istorie din Baia Mare, Viorel Rusu, a aratat ca intr-adevar 24 ianuarie 1859 a insemnat o schimbare radicala pentru istoria Romaniei. ”S-a inceput modernizarea statului. In acel moment s-a produs nu doar o schimbare de regim, ci o schimbare de sistem. Cuza a incercat sa introduca o stare de normalitate dupa vremurile fanariote, sa schimbe mentalitatile in toate domeniile, sa puna ordine si sens in structurile Romaniei."
Prefectul Gyongyike Bondi a recunoscut ca o dezvoltare atat de rapida, cum a fost in perioada lui Cuza, ar fi necesara si acum. ”Si atunci si acum am facut primul pas spre un stat european, insa e nevoie de eforturi pentruca Romania sa poata sta pe picioarele ei. Important in realizarea reformei este sa incep sa gandim si sa avem curajul sa spunem cu voce tare ce gandim.”
Manualele de istorie ne arata ca Unirea a fost un deziderat inca de la 1848 cand, la Brasov a fost elaborat programul-legamant ”Printipiile noastre pentru reformarea patriei”, momentul a venit abia in 1859, cand s-a declansat modernizarea Romaniei, de care e nevoie si acum. Doar ca, in continuare prea multi umbla cu ocaua mica pe la noi.
Sursa: Meda Muntean