Vezi VIDEO
In Baia Mare, ziua de ieri, 23 iunie, s-a transformat intr-o adevarata sarbatoare a portului si cantecului popular, dar si a mestesugurilor traditionale. Protagonistii evenimentului au fost micutii de la Palatul Copiilor din Baia Mare, dar si de la institutii similare din alte trei judete. Acestia au participat la prima editie a unui festival interjudetean de folclor si mestesuguri traditionale. Copiii au dovedit ca pretuiesc traditia si ca isi doresc sa duca mai departe ceea ce au invatat in familie si de la dascalii coordonatori.
Palatul Copiilor din Baia Mare a organizat ieri, 23 iunie, prima editie a festivalului interjudetean de folclor si mestesuguri traditionale, “Hori si joc in Maramures”. Spectacolul a debutat cu o parada a portului popular, baimarenii avand ocazia sa-i admire pe strazile din centrul municipiului Baia Mare pe micutii de la Palatul Copiilor din oras, dar si din judetele Salaj, Satu Mare si Cluj imbracati in costume populare. Evenimentul a continuat pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor, cu momente artistice sustinute de elevii din cele patru judete participante.
Organizatorii au aratat ca era nevoie de un astfel de eveniment in Baia Mare pentru ca traditiile sa nu se piarda, ci sa fie duse mai departe de actualele generatii de tineri.
“Este foarte mare nevoie de un astfel de festival in Baia Mare pentru ca la nivelul Palatului Copiilor din Baia Mare, cel putin, functioneaza trei cercuri axate pe arta populara si pe dans si pe cantec si pe traditii. Sunt cam 600 de copii care invata traditia, era nevoie de un astfel de festival”, a declarat directorul Palatului Copiilor din Baia Mare, Claudia Craciun.
La randul sau, profesorul Marcel Stanciu a aratat ca “simteam nevoie ca trebuie din nou sa ne intalnim, din nou sa strangem randurile ca sa ne punem in valoare ceea ce avem mai scump, ceea ce ne-au lasat stramosii si sa dam mai departe generatiilor care vin, sa nu uitam acest lucru si mai mult vreau sa-i invatam pe copiii care vin la noi ca maramuresenii si-au facut din traditii, din cant, din joc, un mod de viata, un mod de a se exprima, un mod de a fi cunoscuti in lume, un fel de carte de vizita prin care ei si-au castigat identitatea”.
Pe langa spectacolul propriu-zis, micutii si-au demonstrat si talentul de mestesugari. Acestia si-au dovedit maiestria in a confectiona obiecte de lemn sau chiar in torsul lanii, pasiuni care le-au fost insuflate in familie, iar apoi le-au fost incurajate de dascalii coordonatori.
“Eu, personal, lucrez pe lemn, tehnica picturii pe lemn. Am venit de la Jibou”, a spus una dintre participante, Alexandra Zaharie.
Un alt micut, venit tocmai din judetul Cluj, Marius Lung, a relatat ca “am venit din orasul Huedin de la Clubul copiilor. Lucrez, fac sculpturi in lemn la cercul de arta populara. Imi place foarte mult. Am 9 ani si de vreo doi ani sunt la clubul copiilor”.
La randul sau, Ana Maria Belea a declarat: “Sunt din Poienile Izei. Eu ma ocup cu torsul pentru ciorapei si alte lucruri. De la bunica, ea m-a invatat tot ce stiu. Daca stii sa faci e usor”.
La editia din acest an a festivalului interjudetean au participat peste 300 de copii din patru judete, insa organizatorii isi propun ca in anii urmatori sa mareasca aria invitatilor.
Sursa: Camelia Tocaci