Mii de kilometri din România până în Orient, făcuţi cu avionul, câteva zile de aclimatizare şi ascensiunea pe cel mai înalt vârf al lumii. Asta îl aşteaptă pe timişoreanul Horia Colibăşanu în următoarele două luni, relatează Opinia Timișoarei.
Alpinistul timişorean este la a opta ascensiune pe Himalaya, însă de dată această va fi diferit, deoarece va încerca să cucerească „acoperişul lumii” fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. Timişoreanul va pleca din ţară în 7 aprilie pe ruta Timişoara – Belgrad – Doha – Kathmandu – Lhasa – Tingre – tabăra de baza Everest – tabăra de baza avansată Everest.
“Voi petrece câteva zile în Kathmandu pentru pregătirea echipamentului, apoi vom zbura la Lhasa. Nu putem merge cu maşină din cauza că ruta obişnuită a fost avariată de un cutremur. Urmează un drum de aproximativ 1000 de kilometri, în două zile, până în tabăra de baza (5000 m). După 3 – 4 zile de aclimatizare vom parcurge în 2 zile cei 25 de kilometri până la tabăra de baza avansată, la baza Everestului (6.400 m). Estimăm că ziua de vârf va fi în perioada 18-22 mai”, a spus Horia Colibăşanu despre organizarea expediţiei.
Timişoreanul va avea şi un partener de expediţie, pe Ralf Dujmovits, cel care a reuşit performanţă de a escalada în carieră toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri.
“Ralf Dujmovits are o experienţă extraordinară în Himalaya. Îi cunosc tehnicile de ascensiune şi cred că ne potrivim foarte bine că şi parteneri. Este o expediţie foarte dificilă, dar sunt încrezător că, în condiţii de vreme bună, vom ajunge pe vârf. Încă discutăm despre ruta pe care vom urcă”, a mai adăugat Colibăşanu.
Horia Colibăşanu nu este la prima tentativă de a urcă pe un vârf de peste 8000 de metri fără oxigen şi şerpaşi. În 2004, el a cucerit vârful K2, de 8611 metri, fără a beneficia de ajutorul localnicilor sau de oxigen. Performanţă din urmă cu 13 ani nu a mai fost egalată până acum în România, fiind considerată cea mai mare performanţă individuală din alpinismul românesc. ( sursa: digi24.ro )