Horincarii maramureseni sunt invitati de colegii din Satu Mare sa se inscrie intr-o asociatie comuna, care sa lupte cu legile europene privind taxele de accizare. Presedintele Federatiei Producatorilor de Rachiuri Naturale Nord-Vest, Gheorghe Ciocan, a spus ca este dispus sa reprezinte interesele palincarilor la Bruxelles, dar nu pe gratis. Initiativa acestuia s-a lovit de refuzul maramuresenilor, care nu sunt dispusi sa dea niciun leu. In tot acest timp, fabricarea in mod traditional a palincii tinde sa apartina trecutului, pentru ca atat producatorii maramureseni, cat si cei satmareni renunta la aceasta ocupatie care tinde sa devina doar un hobby.
Accizarea produselor traditionale spirtoase ii nemultumeste pe micii producatori de horinca, care spun ca statul le cere taxe prea mari. Taranii sunt dezamagiti ca, desi li s-a permis sa fiarba 50 de litri pentru consum propriu, statul le cere jumatate din acciza pe alcool, respectiv 3,75 euro pe fiecare litru produs.
Satmareanul Gheorghe Ciocan, prezent astazi, 14 septembrie, la o intalnire cu primarii din Maramures, a spus ca ii poate reprezenta pe palincarii din judet la Bruxelles, insa ar trebui ca fiecare nou membru sa cotizeze cu o anumita suma de bani.
„Ni s-a promis ca pana in luna mai se vor schimba accizele. Vrem sa obtinem acest produs traditional numit «palinca», fara accize. Ar trebui sa facem un act aditional in care sa fie trecuti toti asociatii din regiunea noastra, Satu Mare, Maramures, Bihor, Cluj. Am mai fost la Bruxelles si cand le-am dat sa guste au spus ca e mai buna decat coniacul sau whisky. Avem sanse sa ne aparam acest produs, dar numai impreuna vom reusi. Trebuie sa facem lobi pe langa ministru sa elimine taxele”, a declarat Gheorghe Ciocan.
Initiativa nu a fost si pe placul producatorilor maramureseni. Presedintele Asociatilor Producatorilor de Horinca de Maramures, Alexandru Buciuman, a spus ca omologul sau satmarean nu vrea decat sa adune bani de la oameni ca sa poata calatori la Bruxelles.
„Sunt total impotriva cotizatiilor. S-au mai adunat si acum 3 ani cate 1 milion, dar rezultatul a fost zero. Au fost depuse o serie de documente, s-a intervenit la mai multi ministri ai Agriculturii pentru eliminarea acestei accize… Au fost proiecte impresionante, insa legea Uniunii Europene este batuta in cuie. Domnul Ciocan, nu va putea face nimic, ca doar a mai fost la Bruxelles, insa el doreste sa fie un fel de salariat care sa ii reprezinte pe producatorii de palinca”, a explicat Buciuman.
El este de parere ca UE nu va accepta ca palinca de Romania sa ramana fara accize, mai ales ca in alte state se vorbeste despre accizarea vinului si a berii. ”Aceste accize sunt intr-adevar o problema mare pentru taranii care fierb la cazan doar pentru consum propriu. Decat sa plateasca accize de 13 lei pe litru, mai bine o cumperi gata facuta cu 15 lei, cat costa un litru de horinca.”
In Maramures exista doar sase producatori legali de horinca. Patru si-au suspendat activitatea tocmai din cauza accizelor. Totusi, numarul taranilor care au in curte cate un cazan de fiert tuica este inca mare, insa nu exista date clare pentru ca nimeni nu le declarat la fisc. Amenda pentru cei prinsi ca produc si comercializeaza bauturi alcoolice la negru porneste de la 2.000 de lei.
Sursa: Dana Lazar