Vezi VIDEO
Cosarii aduc de obicei noroc, daca te intalnesti cu ei sau daca iti calca pragul casei. In aceasta perioada insa, hornarii va pot scapa si de ridicarea contorului de gaz. Reprezentantii E-ON Gaz efectueaza controale pe raza municipiului Baia Mare in cadrul carora verifica starea cosurilor de fum. Daca prorpietarul locuintei nu prezinta o adeverinta de la cosar, cum ca hornul a fost curatat si este in buna stare de functionare, risca sa se aleaga cu furnizarea gazului sistata.
In aceasta perioada, reprezentantii E-ON Gaz desfasoara controale pe raza municipiului Baia Mare, cu scopul de a depista si sanctiona consumatorii care nu si-au curatat hornurile. Asta pentru ca dezinteresul pentru aceasta actiune poate sa le puna in pericol viata.
“In cazul in care consumatorul nu detine aceasta dovada, E.ON Gaz este obligata sa sisteze serviciul de distributie a gazelor naturale, in conformitate cu reglementarile in vigoare, dat fiind pericolul pe care il poate reprezenta utilizarea unor instalatii de gaze naturale cu cosuri de fum obturate, arse sau fara tiraj”, a precizat Oana Trandafir, purtator de cuvat al E.ON Gaz.
In municipiul Baia Mare, serviciile de coserit sunt oferite de trei hornari, angajati ai Serviciului Public Ambient Urban (SPAU), din cadrul Primariei Baia Mare, dar si de alte firme agreate de E.ON Gaz.
“In municipiul Baia Mare sunt circa 20.000 de cosuri de fum, atat la persoane fizice, cat si juridice. Numarul cosurilor este in scadere pentru ca ultimele centrale care se monteaza sunt cu prize de aer si nu mai este nevoie de cosuri”, a spus Eleonora Ghete, director SPAU Baia Mare.
Costul curatarii cosului de fum pentru locuintele incalzite cu lemne este de 18 lei, iar in cazul locuintelor incalzite cu gaz, taxa este de 17 lei. In plus, eliberarea adeverintei si inspectia cosului de fum costa 30 lei. Putin, sustin hornarii, care spun ca nu e deloc usor sa prestezi aceasta munca.
“Mizeria, praful, podurile necuratate si ce ii si mai neplacut e la blocuri, unde is mai multe intrari si nu exista iesire pe acoperis numai tot la a doua scara. Si sunt locuri unde s-a mansardat ulterior, nu s-a lasat cosul prin acoperis si noi nu putem sa eliberam adeverinta pentru ca nu ii in regula”, spune cosarul Zoltan Baczai.
Tot hornarii ne avertizeaza sa ne ferim de falsii cosari care profita de naivitatea clientilor si le iau banii fara sa execute nicio verificare, emitand apoi adeverinte false.
“Neautorizati, lucreaza in numele nostru. Sunt cazuri unde hornul a fost infundat si ei au mers si au luat banii si noi am mers sa facem dupa ei lucrarea pentru ca ei nici macar nu s-au atins de cos”, a spus Tibor Kerekes, un al cosar din echipa SPAU.
Reprezentantii primariei si cei ai E.ON Gaz va sfatuiesc sa le solicitati cosarilor care isi ofera serviciile o legitimatie, care sa fie vizata si stampilata, inainte de a-i primi in casa.
Sursa: Calin Dragomir