Poiana Novat, situata la aproximativ 15 kilometri de centrul Viseului, e un punct de atractie pentru montaniarzi. Turistii aleg acest traseu mai ales pentru plimbarile cu mocanita – un trenulet cu care altadata erau transportati doar bustenii si muncitorii de la padure.
Cea mai mare problema in zona e cazarea. Daca nu gasesti un loc la vreo stana, doar cortul iti poate fi adapost. Putini sunt insa cei care se incumeta sa doarma sub o simpla prelata pentru ca e teritoriul salbaticiunilor, iar sansele sa iti dea tarcoale un urs sau un lup sunt mari.
Cum turismul a devenit o sursa importanta de venit pentru viseuani, autoritatile locale s-au gandit sa pluseze si sa amenajeze in Poiana Novat un sat de vacanta. De fapt, in proiectul pe care l-au intocmit, figureaza construirea mai multor hoteluri de doua si chiar trei stele, a unor localuri, bazine cu pastravi precum si terenuri de sport.
“Am avut probleme cu scoaterea terenului din registrul silvic. Sapte hectare au fost prevazute pentru persoane fizice si alte 3 pentru investitii private. Am atribuit pana acum peste 100 de loturi dar ne-am oprit, desi cererile inca mai vin”, a relatat primarul orasului, Vasile Ciolpan.
Acesta sustine ca in saptamanile care urmeaza primaria Viseu va deveni proprietar pe terenul in cauza. “Mai lipseste autorizatia de mediu si suntem gata. In ce priveste finantarea avem mai multe variante. Proiectul a fost cuprins in planul national de dezvoltare a turismului, de unde vor veni bani, dar vor exista de anul viitor si fondurile structurale. In plus, avem si un investitor privat interesat.”
Initial, proiectul a fost evaluat la 3,6 milioane de euro si includea reabilitarea traseului pe care il face mocanita pe Valea Vaserului. Acum autoritatile se gandesc sa creasca miza. “Pe fondurile structurale trebuie cerute sume mai mari. Intentionam sa extindem proiectul si chiar sa implicam alte localitati din jur. Accesul pana sus se va face tot cu mocanita, dar vom amenaja drumul care duce pana la intrarea in Novat, la 2,8 kilometri de poiana”.
Primarul din Viseu e convins ca proiectul de pe Valea Vaserului va incepe sa se materializeze anul viitor. “Odata ce a fost inclus in planul national de dezvoltare, lucrurile sunt sigure. A primit denumirea “Mocanita” si va fi sprijinit de Autoritatea Nationala pentru Turism”, a mai spus primarul Viseului.
O opozitie ar putea fi intampinata insa din partea “World Wild Fund for Nature” (WWF) – una dintre cele mai importante organizatii internationale pentru protectia mediului. Aceasta a cerut recent guvernantilor ca mai multe arii naturale protejate de pe teritoriul Maramuresului sa fie scoase din programele nationale de dezvoltare a turismului.
Ecologistii WWF au atras atentia ca amenajarea unor statiuni montane sau partii de schi in aceste perimetre declarate monumente ale naturii, cum e si Valea Vaserului, pun in pericol flora si fauna. Pe lista neagra se regasesc si alte locatii din Parcul Natural Muntii Maramuresului, cum e Poienile de sub Munte, dar si statiunea Borsa, care tine de Parcul National Muntii Rodnei.
Sursa: Larisa Tivadar