Ne-am săturat cu toții să vedem la știrile de la ora 17:00, că un primar a fost arestat pentru fapte de corupție. Ne-am săturat să vedem marii antreprenori că fac afaceri cu statul și pun borduri pentru borduri ca să crească propriul buzunar. Le vedem, discutăm despre ele, dar nu putem face nimic. E convenabil să furi 2 milioane de euro, să ajungi în pușcărie pentru 8 luni în care scrii două cărți și apoi ești eliberat.
Cum ar fi să rămână acești indivizi atât de cunoscuți fără bunurile câștigate, de care doar ei știu de unde le-au obținut?
În Codul Penal există următoarea prevedere: „Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele menţionate la art. 112, în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea uneia dintre următoarele infracţiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material şi pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare: d) infracţiunea de spălare a banilor; g) constituirea unui grup infracţional organizat.”
Un alt amendament adoptat de forul de specialitate la articolul 112 prevede: “Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit; b) din probele administrate rezultă că bunurile provin din activităţi infracţionale de natura celor prevăzute la alin. (1).”
În forma actuală, articolul 112 stipulează: “Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit; b) instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale de natura celor prevăzute la alin. (1).”
Zice multe Codul Penal, păcat că sunt puțin cei care îl aplică.