![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cu o zi inainte de sarbatoarea Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, singura biserica din Baia Mare inchinata acestui ocrotitor si-a sarbatorit hramul. Numerosi credinciosi au raspuns chemarii Sfantului Ilie, venind sa-l cinsteasca asa cum se cuvine la lacasul de cult de pe strada Victor Babes. Sfanta Liturghie a fost oficiata de un sobor de preoti, in mijlocul acestora aflandu-se si un invitat special: parintele protosinghel Chesarie Bertea, un fiu al Maramuresului care acum slujeste la Biserica Sfanta Maria din New York.
In duminica dinaintea sarbatorii inchinate Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, Sfanta Evanghelie citita in cadrul Sfintei Liturghii a adus in fata credinciosilor una dintre minunile savarsite de Mantuitorul Iisus Hristos. Este vorba despre vindecarea a doi orbi si a unui mut. Aceasta lucrare a Mantuitorului reprezinta de fapt misiunea sa de a restaura firea omeneasca, a precizat preotul Cristian Stefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
„A randuit Sfanta noastra biserica ca in cateva duminici dupa Pogorarea Sfantului Duh sa ne fie amintite cateva dintre minunile Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Si daca am sta atent sa analizam cele care au fost randuite sa se citeasca nu sunt minuni foarte simple. Pentru ca putem sa intelegem foarte usor ca Mantuitorul Iisus Hristos a intervenit acolo unde a avut de luptat impotriva celui rau, impotriva diavolului,impotriva demonilor. Si iata Evanghelia de astazi amintindu-ne de vindecarea celor doi orbi si a unui mut, ne aduce aminte de aceasta lucrare a Mantuitorului Iisus Hristos in opera sa de restaurare a firii noastre omenesti”, a spus preotul Cristian Stefan.
Preotul a mai subliniat ca boala trupeasca sau sufleteasca nu este altceva decat consecinta a pacatului, iar Evanghelia citita astazi a fost menita sa ne arate ca omul este chemat sa implineasca voia lui Dumnezeu. Mai presus insa de comunicarea cu Dumnezeu, este cuminecarea, adica unirea cu Hristos in Taina Sfintei Impartasanii. „Aceste nenorociri care se abat asupra oamenilor nu sunt altceva decat consecinta a pacatelor noastre pentru ca adevarata cauza a suferintei noastre sau a handicapului nostru sunt pacatele, fie ca le savarsim noi sau le-au savarsit altii inaintea noastra si ele se rasfrang asupra urmasilor nostri”, a adaugat preotul Cristian Stefan.
Un cuvant de binecuvantare a rostit si parintele protosinghel Chesarie Bertea, care este acum slujitor al Bisericii Ortodoxe „Sfanta Maria” din New York, Statele Unite ale Americii. Ieromonahul i-a indemnat pe credinciosi sa se adune „sub streasina bisericii” pentru ca doar asa vor putea umple golul cu care au fost „invesmantati” dupa ce primii oameni, Adam si Eva au gustat din amaraciunea pacatului, fiind izgoniti din rai.
„Sa nu ne asemanam celor din Eden. Adica lui Adam si Eva, cel care atunci cand a gresit a vazut ca este gol. Si in clipa in care a fost gol si s-a vazut gol, omul s-a ascuns de la fata lui Dumnezeu, n-a putut sa-L vada pe Dumnezeu, n-a putut sa-L accepte pe Dumnezeu in toata splendoarea Sa pentru ca era gol. Si goliciunea o vedea dupa ce s-a infruptat de pacat. Eu va doresc sa o umpleti prin Taina Spovedaniei si a Impartasaniei, sa umpleti golul pacatelor si golul sufletelor noastre prin rugaciunea inaltata catre Dumnezeu, prin genunchiul plecat la spovedanie si prin impartasanie, prin asta veti redeveni Fiii lui Dumnezeu. Unui telefon degeaba ii arati priza ca nu se incarca, degeaba vedeti biserica, degeaba spuneti ca va rugati acasa, unii dintre dumneavoastra. Pana nu bagati telefonul in priza nu se incarca, pana nu veniti la biserica nu va incarcati duhovniceste niciunul dintre voi”, a accentuat preotul Chesarie Bertea.
Anul viitor, slujitorii Bisericii Sfantului Ilie spera ca de hram sa poata savarsi si sfintirea lacasului de cult. „Multumim Bunului Dumnezeu ca ne-a invrednicit sa ajungem aceasta sarbatoare a hramului bisericii noastre, multumim Sfantului Proroc Ilie ca iata desi peste tot se anunta canicula, ne-a racorit putin cu cativa norisori, dovada ca nu sunt legende ca Sfantul Ilie este patronul vremurilor si al timpurilor”, a adaugat preotul paroh Vasile Borca.
Constructia bisericii inchinata Sfantului Ilie din Baia Mare a inceput in toamna anului 1990, locul fiind sfintit in cadrul unei liturghii solemne de catre doi ierarhi: IPS Serafim Joanta, mitropolitul Germaniei, Europei Centrale si de Nord si de IPS Justinian Chira, arhiepiscopul ortodox al Maramuresului si Satmarului.
Sursa: Camelia Tocaci