Duminică, 9 iunie 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, în biseric „Înălţarea Domnului” Tg. Lăpuş, paroh Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, cu ocazia hramului,
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural şi comunicaţii media, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi pictură sacră, Pr. Dr. Florin Stan, paroh şi protopopul Lăpuşului, Arhim. Pantelimon Ilieş de la Mănăstirea Rohia, Protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, Pr. Ioan Pop, prin-consilier eparhial administrativ, slujitor la mănăstirea Lăpuşul Românesc, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc, Pr. Prof. Dr. Andrei Baboşan, parohul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tg. Lăpuş, Pr. Augustin Onea, pensionar, Pr. Nelu Cosma, misionar, arhidiaconi şi diaconi.
La începutul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat icoana a hramului, de catapeteasmă, a acestei biserici, pictată de curând de un pictor vestit.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobranu.
Peste o mie de credincioşi din cele două parohii au venit să se roage la Sfânta Liturghie împreună cu Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului şi cu soborul de preoţi slujitori, în mijlocul lor situîndu-se şi primarul Mitru Leşe al oraşului Tg. Lăpuş.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Ciprian Dimitrie Gabriel Gligan pe seama Parohiei Berinţa din Protopopiatul Lăpuş, devenit paroh în urma concursului de numire susţinut la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat şi icoana în mozaic de pe frontispiciul bisericii.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar din partea preoţilor slujitori şi a credincioşilor o icoană a hramului bisericii, pentru muzeul Episcopiei, şi un coş cu flori.
Cuvântul de învăţătură
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor veniţi pentru această Sfântă Liturghie despre Sinodul I Ecumenic de la Niceea şi despre Sfinţii Părinţi Participanţi, despre importanţa acestui prim Sinod al Bisericii, despre articolele din Simbolul de credinţă adoptate la acest Sfânt Sinod Ecumenic, unde s-au adunat 318 părinţi chemaţi de Sfântul Mare Împărat creştin Constantin la anul 325.
„Aceşti Sfinţi Părinţi pe care Îi pomenim astăzi au lucrat în duh de unitate, în unitatea aceea pentru care S-a rugat Mântuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Taină”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Apoi, Întâistătătorul Eparhiei a vorbit despre Rugăciunea Arhierească a Mântuitorului, despre care a afirmat că:
„Mântuitorul a venit ca să-L prezinte pe Dumnezeu nu aşa cum era perceput în Vechiul Testament, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În Vechiul Testament Dumnezeu era perceput destul de aspru, Care mustra şi certa şi trimitea plăgi foarte frecvente pentru poporul ales, care era un popor capricios, mereu cârtitor, mereu nemulţumit, mereu cerea minuni, mereu cerea de la Dumnezeu semne ca să creadă în El. Şi Dumnezeu mai trimitea câte o încercare poporului ca să-l aducă pe linia de plutire.”
„Dumnezeu şi, apoi, Iisus Hristos, ce este? Viaţa vieţii noastre. Noi nu suntem vii prin noi înşine, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Când a zburat sufletul, oricât de măreţ ar fi omul, împărat sau ultimul cerşetor, mare savant sau cercetător sau cel mai simplu agricultor sau ţăran, toţi sunt egali când a zburat sufletul. Dacă nu ar fi fost Sfinţii Părinţi, dacă Mântuitorul nu i-ar fi investit cu putere de sus, dacă nu le-ar fi încredinţat mandatul, nici nu ştim ce ar fi fost pe pământ”, a conchis Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
„Fie ca să ne ajute Dumnezeu să rămânem mărturisitori ai dreptei credinţe şi să învăţăm de la Sfinţii Părinţi ai Bisericii că păstrarea unităţii de credinţă, iubirea adevărurilor de credinţă, iubirea şi urmarea lui Hristos şi mărturisirea Lui fac parte din sufletul nostru, al creştinilor. Haideţi toţi să-L mărturisim pe Hristos şi pacea lui Hristos pe care a lăsat-o Apostolilor va fi cu noi”, i-a îndemnat pe credincioşi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
xxx
Parohia „Înălţarea Domnului” Tg. Lăpuş a luat fiinţă în anul 2003, iar în 2004 a fost pusă piatra de temelie. Ca realizare arhitecturală, biserica este una neobizantină, aflată în prezent în faza de pictură.