Duminică, 10 noiembrie 2019, ziua de prăznuire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare, paroh Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, a rostit cuvânt de învăţătură şi a binecuvântat un clopot nou turnat şi lumânărarul construit recent.
Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Dragmoireşti
De joi, 7 noiembrie 2019, se află spre închinare în biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Dragomireşti, Protopopiatul Vişeu, icoană, care, de-a lungul timpului, a făcut multe minuni, prima dintre minuni fiind aceea că în incendiul din 1949, când biserica Mănăstirii a fost aprinsă de bolşevici şi a ars în întregime, icoana a rămas intactă, fiind găsită în scrum a doua zi şi neatinsă de foc. Icoana a fost pictată cu multe secole în urmă şi a fost adusă la mănăstire dintr-o biserică din zona Dejului, prin anii 1925-1927, de vechiul stareţ Pimen Moldovan, reîntemeietorul mănăstirii.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
După o primire frumoasă, făcută de credincioşii Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi de elevii de la echipa de dansuri populare de la Palatul Copiilor din Baia Mare, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a închinat la Sfânta Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar apoi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, în fruntea unui sobor de preoţi din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Dragomireşti, Protopopiatul Vişeu, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Dr. Bogdan Gavra, fost consilier eparhial, Pr. Prof. Adrian Gavra, slujitor al acestui Sfânt Altar, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul bisericii, dirijat de teologul Ionuţ Babici-Buda, tehnoredactor la revista eparhială „Graiul Bisericii Noastre”, iar la chinonic a cântat preoteasa Ioana Botiş, farmacist.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Răzvan Romocea, pe seama Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, Urmeniş, Protopopiatul Chioar, iar întru diacon ipodiaconul Florin Eugen Sava.
În rândul credincioşilor s-au aflat deputatul Viorica Cherecheş din Baia Mare.
La încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a binecuvântat noul lumânărar şi clopotul nou returnat pentru această biserică, din materialul rezultat dintr-un clopot din 1995, defect, căruia i s-au adăugat noi elemente în aliaj pentru a fi de bună calitate. Clopotul are aproximativ 400 kg, a fost donat de Consiliul Parohial împreună cu unii credincioşi şi turnat în Satu Nou de Sus.
Cuvântul de învăţătură
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a referit la arhitectura bisericii, în formă de cruce greaca înscrisă, care poartă în ea chipul şi modelul Chivotului Sfânt al Cortului Mărturiei din Vechiul Testament, aşa cum a descoperit, şi a lăsat poruncă Dumnezeu Cel Mare şi Sfânt Proorocului Moise, când i-a spus să facă Cortul Mărturiei, în care se găsea Sfânta Sfintelor, şi unde erau puse mana din pustie, cele două table ale legii cu cele 10 porunci ale lui Dumnezeu, scrise de însuşi degetul lui Dumnezeu pe două plăci de piatră în Muntele Sinai. Atunci i-a spus Dumnezeu cum să facă Cortul Mărturiei.
„Biserica poartă amprenta Casei lui Dumnezeu descoperită de Moise încă din Vechiul Testament, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Şi era împărţită întocmai cum este împărţită biserica noastră de azi: Sfânta Sfintelor, unde intra numai o dată arhireul într-un an, Tablele Legii, era mana pustiei, pe care a trimis-o Dumnezeu şi era toiagul lui Aron, care înflorise. Aşa şi aici, în biserică: este Sfânta Sfintelor, este Sfânta Evanghelie, care simbolizează cele 10 porunci ale Mântuitorului, este Crucea Mântuitorului şi sunt toate celelalte lucruri sfinte pe care le aşezăm în Sfânta Sfintelor.”
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a oprit apoi asupra pericopei evanghelice a duminicii, a samarineanului milostiv.
„Fiecare dintre noi să încercăm să fim milostivi şi buni şi plini de omenie, acolo unde Dumnezeu ne-a chemat pe noi, în familia noastră, cu vecinii noştri, cu prietenii noştri, la locurile de muncă. Să fim milostivi şi buni. Aceasta este diferenţa dintre om şi om: cantitatea de iubire şi de dragoste pe care omul o are în jurul său, nu după bogăţie şi după avere”, a precizat ierarhul.
Distincţii
Distincţiile aprobate de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi înmânate de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul sunt o răsplată a muncii depuse în această parohie de preoţi şi consilierii eparhiali, o răsplată pentru binefăcători.
Astfel, preotul paroh Andrei Emil Pop a fost distins cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, preotul profesor Adrian Gavra cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, Consiliul Parohial cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.
Au mai primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” consilierii parohiali Gheorghe Bâtea, Dumitru Chiuzbăian, Gheorghe Marchiş, Aurel Marchiş.
Gramata Episcopală au primit Consiliul Judeţean, preşedinte Gabriel Zetea şi Cătălin Cherecheş, primarul Băii Mari.
Cu Diplome de Vrednicie au fost distinşi Nicolae Herman, consilier parohial, Daniel Oanea, Victoriţa Ştef, Corin Gherasim şi arhitectul Bogdan Filip.
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a primit în dar o icoană a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, pictată pe lemn.