Duminică, 27 mai 2018, de la ora 10,00, praznicul „Pogorârea Sfântului Duh”, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia hramului.
Sfânta Liturghie Arhierească cu oacazia hramului
Prin tradiţie, de la târnosirea nivelului întîi al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, hramul acestui sfânt locaş de închinare se ţine în ziua praznicului Pogorârea Sfântului Duh, deci cu o zi mai devreme, pentru ca să poată participa şi să se bucure cât mai mulţi credincioşi, fiind duminică.
Aşadar, de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost întâmpinat cu bucurie nemărginită de tineri şi tinere, de copii şi de adulţi, care i-au ieşit înainte pe esplanada Catedralei, în dangăt de clopote şi cântând Imnul Arhieresc, împreună cu corul sfântului locaş de închiare.
Un sobor ales, din care a făcut parte şi viitorul Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a slujit în fruntea unui sobor ales, alcătuit din 10 preoţi şi 10 diaconi, între ei aflându-se Arhim. Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc al Episcopiei, stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărişoara Nouă, ales recent de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu titulatura „Sătmăreanul”, Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea Rohia, Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Dr. Marius Sabău, paroh în Baia Mare, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, şi Pr. Viorel Bud, slujitor al Catedralei, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.
Oaspeţi de seamă la hram
Credincioşii veniţi să se roage împreună cu soborul au fost atât de mulţi, încât au umplut interiorul sfântului locaş de închinare şi au ocupat şi o bună parte dimprejurul acestuia. Între ei s-au aflat Ing. Mircea Leţiu din Satu Mare, fost membru în Adunarea Eparhială şi cel prin grija căruia soseşte, în fiecare an, Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt al Domnului în Eparhie, Ing. Ioan Doru Dăncuş, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Cătălin Cherecheş, primarul Băii Mari, membrii echipei de proiect pentru Catedrala Episcopală, compusă din Arhitect Dr. Dorel Cordoş, care a gândit arhitectura unică a sfântului locaş de închinare, Diplomat Ing. Dr. Sorin Zaharia, care a efectuat studiile geologice, Conf. Univ. Dr. Gelu Zaharia, care a făcut structura de rezistenţă, deputat Dr. Cherecheş Viorica, medic, Dr. Călin Pop, seful secţiei Cardiologie de la Spitalul Judeţean, alţi oameni de seamă.
„După Pogorârea Duhului Sfânt, prin botez, toţi suntem candidaţi la sfinţenie”
Un însufleţit cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la praznicul Pogorârea Sfântului Duh şi întemeierea Bisericii şi continuând apoi cu binefacerile pe care, de-a lungul timpului, Duhul Sfânt le-a făcut prin revărsarea Sa peste oameni:
„Să-I mulţiumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit credinţa, ne-a dăruit creştinismul, prin Sfântul Apostol Andrei, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Ne-a dăruit atât de multe lucruri mari. În lumina credinţei am umplut ţara de opere şi capodopere, de monumente nemuritoare. Creştinismul a dăruit Europei, în lumina lucrării Bisericii, care a cultivat valorile, tot ce are. Toate valorile fundamentale ale umanităţii sunt creaţia creştinismului. Şi din Europa, primul pământ creştin, s-a încreştinat lumea, pe toate continentele. Şi toate au beneficiat de lucrarea lui Dumnezeu şi a Duhului Sfânt, Care a inspirat pe oameni. Duhul lui Dumnezeu a inspirat pe Apostoli, a întărit pe prooroci, a inspirat marile genii ale umanităţii. A îmbrăcat oamenii simpli cu viaţă adevărată şi cu viaţă de sfinţenie. A umplut cerul de sfinţi Duhul lui Dumnezeu. După Pogorârea Duhului Sfânt, prin botez, toţi suntem candidaţi la sfinţenie. Şi sunt atât de mulţi sfinţi în cerul lui Dumnezeu. Foarte puţini sunt trecuţi în sinaxare şi mai puţini în calendare, dar Dumnezeu îi ştie pe toţi, sunt milioane şi milioane de sfinţi, chiar miliarde, care umplu cerul lui Dumnezeu. Cerul nu mai este gol, e plin de sfinţi.”
Binecuvântarea spicelor de grâu şi rugăciuni pentru ţarini
Păstrând tradiţia veche a Bisericii ca în ziua praznicului Pogorârea Sfântului Duh să se facă rugăciuni şi sfinţirea apei pentru ţarini, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a respectat acest obicei străvechi de a face rugăciuni pentru păstrarea ţarinilor curate şi neatinse de boli şi dăunători, pentru recolte bogate în grădini şi pe câmpuri.
Cu această ocazie, au fost bienecuvântate şi spicele de grâu cu care credincioşii au mers spre casă, unde le păstrează întreg anul calendaristic, ca binecuvântare. Preasfinţitul a stropit cu agismă spicele creştinilor, trecând printre ei de-a lungul bisericii.
Distincţii
Cu oacazia praznicului Pogorârea Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a subliniat importanţa pentru Biserică a unor personalităţi prin oferirea de distincţii ale Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.
Astfel, „Crucea Voievodală Maramureşeană” a fost oferită echipei de proiect al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, formată din Arh. Dr. Dorel Cordoş, Diplomat Ing. Dr. Sorin Zaharia, Conf. Univ. Dr. Gelu Zaharia, „în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru împreuna lucrare de proiectare și ctitorire a celor mai frumoase monumente din Nord-Vestul României: Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Mănăstirea Rohia, Mănăstirea Bârsana, Mănăstirea Săpânța, Mănăstirea Scărișoara Nouă. Cu bucurie, rugăciune și recunoștință aduse lui Dumnezeu, Care ne-a adunat împreună să-I realizăm proiectele spre slava Bisericii noastre Ortodoxe și a Neamului Românesc – ca un dar de Centenar”, scrie pe documentul de însoţire.
De asemenea, „Crucea Voievodală Maramureşeană” a fost oferită şi ziaristului creştin Mircea Crişan, de la Gazeta de Maramureş, „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru contribuția adusă la promovarea valorilor sacre și culturii creștine în Biserică, comunitate și societate, ajutând, astfel, la păstrarea și conservarea identității naționale și creștine a poporului român; pentru realizarea evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri: „Uniți pentru Marea Unire” – 1.228 de tineri maramureșeni la Băsești.”
Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” a fost oferit medicilor Dr. Călin Pop, şeful secţiei Cardiologie, chirurg, şi Dr. Cherecheş Viorica, deputat în Parlamentul României, „în semn de aleasă prețuire și înaltă apreciere din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului pentru modul uman, firesc, prietenesc și creștinesc în care îi tratează pe preoții, monahii și pe toți enoriașii eparhiei noastre, de câte ori este nevoie și cu multă dragoste și purtare de grijă”.
Tot Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” a fost oferit jurnalistului creştin Ioana Lucăcel, „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru contribuția adusă la promovarea valorilor sacre și culturii creștine în Biserică, comunitate și societate, ajutând, astfel, la păstrarea și conservarea identității naționale și creștine a poporului român; pentru realizarea evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri: „Uniți pentru Marea Unire” – 1.228 de tineri maramureșeni la Băsești”.
Premierea câştigătorilor celei de a III-a ediții a Concursului de Muzică bizantină „Ziua Învierii”
Desfăşurat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a III-a ediţie a Concursului de muzică bizantină „Ziua Învierii” a avut loc în 10 mai 2018, în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale din Baia Mare. Concursul s-a bucurat de o participare diversă – diaconi, teologi, seminarişti, elevi. Comisia de jurizare, compusă din persoane de specialitate, a deliberat astfel: premiul I – Arhid. Ionuț-Dorin Pleș, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” și Marcela Ștefania-Latiș, elevă la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare; premiul al II-lea – Dorin Dragotă (Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”) şi Ioana Emanuela Benciu (Liceul de Arte din Baia Mare); premiul al III-lea a fost obţinut de Ioan Mircea Pop, membru al Grupului bizantin „Theologos”, şi Marinela Dale, iar menţiuni au obţinut concurenţii Vlad-Maxim Sitariți și Gheorghe Leordean, ambii fiind elevi în cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.
xxx
A fost o deosebită zi de sărbătoare, cu mult soare şi multă căldură, atât atmosferă, cât şi în sufletele oamenilor.