Joi, 25 ianuarie 2018, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Grigorie Teologul – Arhiepiscopul Constantinopolului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat la hramul teologic al Liceului Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare.
La sosire, Preasfinţitul Părinte Episcop a fost întâmpinat de Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, şi de învăţătoarea Ramona Filip, împeună cu elevii clasei a III-a, după care Preasfinţitul Părinte a asistat la Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi profesori din cadrul liceului, care l-au avut în frunte pe Pr. Prof. Gabriel Groza, directorul acestei unităţi de învăţământ.
În timpul Sfintei Liturghii, la momentul pricesnei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit pentru elevi un amplu şi plin de învăţăminte cuvânt despre viaţa Sfântului Grigorie Teologul şi despre opera sa, în care a subliniat importanţa teologiei Sfântului Grigorie, care rezultă din tratatele despre preoţie şi i-a îndemnat pe tineri să le citească.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop a vorbit tinerilor despre prietenia Sfântului Grigore Teologul cu Sfântul Vasile cel Mare, care a cunoscut doar două drumuri: cel al bisericii şi cel al şcolii. Preasfinţitul Părinte Episcop s-a referit apoi la opera poetică a Sfântului Grigorie Teologul, care a scris prima poezie creştină. O parte a cuvântului rostit a cuprins şi învăţături despre Sinoadele ecumenice, dar şi despre familie, despre rolul ei în societate și despre greutăţile întâmpinate de familia de români Nan în Norvegia.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit Liceului mai multe volume liturgice, teologice şi culturale.
Un inedit popas a făcut Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în grădiniţa Liceului, unde copiii l-au antrenat în ora pictură, a cărei temă a fost Centenarul Marii Uniri.
În sala de sport, elevii din ciclul primar, gimnazial şi liceal au prezentat o activitate referitoare la Unirea cea mică şi au recitat versuri ale poetului naţional Mihai Eminescu. Activitatea s-a încheiat cu Hora Unirii.