HRISTOS A ÎNVIAT! Sărbători fericite tuturor! |
Vezi VIDEO – Lumina Sfanta in Baia Mare
Vezi VIDEO – Slujba de Inviere in Finteusu Mare
„Cel ce ma iubeste pe Mine va fiiubit de Tatal Meu si-l voi iubi si Eu si ma voi arata lui” (Io.14,21).La cateva zile dupa intrarea solemna in Ierusalim, Mantuitorul a fostjudecat si rastignit, a murit pe cruce si a fost pus in mormant. Dupatrei zile, a inviat din morti…
Mii de credinciosi maramureseni s-auaflat in biserici ca sa salute Invierea Domnului, sarbatoarea care inacest an a coincis atat pentru ortodocsi, cat si pentru catolici siprotestanti, cum se va intampla, de altfel, si in 2011. Crestinii auanuntat ca ”Hristos a inviat”.
Pentru prima data, ortodocsiimaramureseni au primit Lumina Sfanta adusa direct de la Ierusalim, cu ocursa aeriana special pe Aeroportul Baia Mare. Arhiereul vicar IustinSigheteanul a fost cel care a impartit Lumina credinciosilor dinEpiscopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului. In bisericilecatolice, dupa Invierea lui Isus Cristos, credinciosii au dus la sfintitbucatele de Pasti ca sa se poata aseza in tihna la masa pascala.
Onoapte luminata a fost in Maramures pentru toti crestinii, dar mai alespentru cei ortodocsi. Acestia au primit, in premiera, Lumina Sfanta dela Ierusalim – “un dar minunat”, dupa cum a spus patriarhul Danielinainte sa decoleze avioanele care sa o duca in toata tara. La BaiaMare, a ajuns in jurul orei 21.00 cu o cursa aeriana speciala inchiriatade un om de afaceri satmarean. La aeroport s-au strans cateva zeci deoameni care au asteptat ca arhiereul vicar Iustin Sigheteanul sa oimparta din candela rosie adusa de la Ierusalim, via Bucuresti.
LuminaSfanta de la Ierusalim, adusa sub escorta la catedrala episcopala
LuminaSfanta a fost dusa apoi la catedrala ortodoxa Sfanta Treime, masini alePolitiei si Jandarmeriei insotind convoiul oficial care a strabatutorasul in viteza, astfel incat candelele sa poata ajunge in toatebisericile din Baia Mare si imprejurimi. “Cu grija preotilor vom incercasa pastram aprinsa Lumina in catedrala episcopala”, a spus arhiereulvicar al Maramuresului si Satmarului.
“Nimeni nu poate explicamodul in care aceasta lumina vine la noi pentru ca de fiecare data areceva specific. Ceea ce ne intereseaza pe noi nu este modul in careSfanta Lumina apare, ci de ce Sfanta Lumina vine la noi. Consideram caSfanta Lumina este un dar, in fiecare an, al Mantuitorului Iisus Hristospentru Biserica Ortodoxa care, desigur, imparte si celorlalteconfesiuni prezente prin reprezentantii lor, aceasta Sfanta Lumina. Eaeste dovada ca Hristos Domnul cel Inviat din morti este in ceruri, viu,si raspunde credintei noastre si dragostei noastre pentru El cu iubireaSa manifestata in Lumina Sfanta deoarece El este Lumina lumii, Alfa siOmega, Inceputul si Sfarsitul, toata existenta a fost creata in El, prinEl si pentru El”, a spus patriarhul.
Episcopul Iustinian Chiral-a binecuvantat pe Cristian Anghel
Lumea a fost prezenta in numarmare in biserici, iar arhiepiscopul onorific al Maramuresului siSatmarului, Iustinian Chira, a remarcat ca inainte de aceste sarbatoripascale un numar foarte mare de credinciosi s-au spovedit, ceea ce inopinia sa demonstreaza ca “credinta in Dumnezeu e mai puternica decatIuda”.
Acesta a binecuvantat in ziua de Pasti si un credinciosmai special, fostul primar Cristian Anghel fiind prezent la slujbaoficiata de episcop la biserica “Adormirea Maicii Domnului” – fostacatedrala de pe strada Vasile Lucaciu. Alesul local a stat in strana,iar enoriasii aflati in biserica doar s-au cotit reciproc ca sa isiatraga unii altora atentia in legatura cu prezenta lui Anghel printreei, insa nu au indraznit sa mearga sa il salute. Preotii, in schimb,i-au spus “Hristos a inviat” si i-au facut urari de bine, primind unbuchet impresionant de cale albe.
Un Pasti in comuniune pentrucatolici, ortodcsi si protestanti
“Pastile sunt sarbatoare pacii sau aimpacarii omului cu Dumnezeu, in acest sens sarbatoarea Sfintelor Pastine indeamna sa ducem lumina si sa fim lumina acolo unde locuim undemuncim. Sa ducem lumina, bucurie si pace celor care sunt intristati,celor care sunt singuri, celor care sunt neajutorati. O multime deoameni sufera nu numai de saracie, boala ci si de singuratate”, a strasatentia patriarhul Daniel in pastorala sa.
PF Lucian,arhiepiscopul major al Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, aspus si el ca “anuntul biruintei lui Isus asupra mortii si a pacatului,consemnat de Sfintele Scripturi si proclamat de apostoli si deBiserica, rasuna de-a lungul timpului ca un ecou si el este auzit de ceicredinciosi. Acest vesel anunt este adresat mai intai inimii omului simai apoi mintii si ratiunii sale. Cu inima se crede spre mantuire, cugura se proclama, iar cu fapta se da marturie”.
Sarbatorile dePasti din 2011, celebrate tot impreeuna pe 24 aprilie
Pastile dinacest an sunt sspeciale pentru ca ortodocsii si catolicii celebreazaimpreuna Pastele, lucru care se va repeta si anul urmator – candInvierea Domnului va fi in 24 aprilie 2011.
Data la care sesarbatoresc Pastile depinde de doua fenomene naturale (astronomice),dintre care unul cu data fixa, legat de miscarea aparenta a soarelui pebolta cereasca (echinoctiul de primavara, care cade intotdeauna la 21martie), iar altul cu data schimbatoare, legat de miscarea de rotatie alunii in jurul pamantului (luna plina de dupa echinoctiul de primavara).Astfel, Pastile sunt serbate intotdeauna in prima duminica dupa lunaplina de dupa echinoctiu. Cand luna plina coincide cu echinoctiul sieste o zi de sambata, Pastile pot fi serbate chiar a doua zi, duminica,22 martie; aceasta este data cea mai timpurie a Pastilor.
CITESTE SI:
Sursa: eMM.ro