Vezi FOTO si VIDEO
Folkistul Stefan Hrusca a avut parte de un Craciun deosebit, pentru ca in acest an sarbatoarea Nasterii Domnului a petrecut-o acasa, in satul natal Ieud, colindand ca in vremea copilariei pe la ”casele domnesti”, dar si pe scena improvizata pe treptele ”bisericii noi”, unde a sustinut un concert emotionant in fata a circa 1.000 de oameni. Stefan Hrusca a primit cu aceasta ocazie titlul de cetatean de onoare al comunei Ieud, din care a plecat sa vrajeasca lumea cu colindele traditionale ale Maramuresului. Artistul s-a declarat emotionat si a spus ca in acest an a avut parte de ”un colind la radacina”.
Stefan Hrusca a facut un tur de forta in ultimele zile. In ajun de Craciun i-a facut pe baimareni sa simta magia sarbatorilor, iar in ziua de Craciun s-a reintalnit cu ieudenii sai, apoi a plecat la Targu Mures la un concert, pentru ca in 27 decembrie sa revina in Maramures, mai precis la Sighetu Marmatiei, cu un recital in cadrul Festivalului Datinilor si Obiceiurilor de Iarna.
Solistul nu a apucat sa simta oboseala, poate si pentru ca s-a incarcat sufleteste dupa primirea calda pe care i-au facut-o consatenii. Asteptarea a fost lunga, dar a meritat, pentru ca nu doar curtea bisericii s-a umplut de lume, ci si drumul din fata lacasului de cult. Ieudenii si turistii veniti din tara si strainatate au ascultat colindele lui Hrusca chiar in satul in care multe dintre ele s-au nascut ca piese populare si au fost interpretate poate sute de ani inainte de a ajunge pe buzele a mii de romani din toate colturile tarii. Oamenii au colindat alaturi de el si, la final, au plecat acasa mai linistiti.
Printre cei care au ascultat concertul s-au aflat si vedeta TV Dan Fintescu, care a venit insotit de un grup de prieteni, dar si un grup de turisti straini.
Cei mai impresionati au fost, insa, locuitorii din Ieud, care au asteptat ani in sir ca „fiul satului” sa vina si sa ii colinde. Doru Dancus, managerul Art Tradition si unul dintre organizatorii evenimentului, a spus ca aceasta premiera a fost ca un dar de sarbatori, o bucurie fara margini. „Este un sentiment de implinire si mare satisfactie. L-am avut aici, printre noi, pe cel mai renumit om din Ieud, care cu acest concert s-a intors la matca”, a declarat Doru Dancus.
Stefan Hrusca a intrat in randul nobililor din Ieud
Aceasta intoarcere la radacini a fost marcata simbolic si prin faptul ca Stefan Hrusca a umblat pe ulitele satului, apoi a urcat pe scena si a colindat imbracat cu un „lecrec” de culoare sura, specific Ieudului, lasandu-si in dulap cunoscuta guba alba, care se poarta in alte sate de pe Valea Izei si Valea Marei. „Lecrecul” de Ieud l-a primit de la consateanul sau Gheorghe Chindris – Valenaru, plecat de mai multi ani in SUA si intors de sarbatori acasa. Cand l-a imbracat prima data, Stefan Hrusca, s-a declarat mandru ca primeste un asemenea dar de la un om „de gazda” in sat, din neam de nemes. „No, amu-s si eu gazda mare, nu coldus” – a spus razand Stefan. Ieudenii le ziceau„coldusi” celor care nu faceau parte din nobilimea veche a satului, iar mai nou oamenilor saraci.
Cum in aceeasi zi a primit atat „lecrecul” sur al lui Valenaru, cat si diploma de cetatean de onoare al comunei din partea primarului Nicolae David, se poate spune cu adevarat ca Stefan Hrusca a intrat in randul nobililor din sat.
La finalul concertului, Stefan Hrusca a acordat un interviu eMaramures.ro, in care si-a desris starea de suflet de dupa colindul de acasa.
Cum a fost colindul de astazi, din Ieud?
Un colind la radacina. Am revenit acasa sa redau colindul alor mei, cei care m-au invatat sa colind, consatenilor. De aici am plecat cu colindul, l-am dus in tara si in lume. A fost un moment de emotii, care m-a coplesit de mai multe ori in timpul concertului. Bucuria mea a fost sa ma intorc la ei sa ii vad, sa-i colind chiar in ziua de Craciun si sa le urez, asa cum o faceam si cand eram copil mic, de bine si de sanatate pentru sarbatorile Craciunului si pentru anul care o sa vina in curand. Sa le lumineze calea colindul romanesc si sa le lumineze viata.
V-ati fi gandit la un moment atat de special?
Nicidecum. Cred ca e vorba de destin. Cred ca e vorba de stea, stea care poti sa o numesti a norocului sau a stea a destinului. Este un moment in viata cand te poti gandi la ceva bun, dar nu la ceea ce am ajuns si cum am ajuns eu pentru ca a fi pe scena si a darui celor de langa tine sau celor care te asculta din sufletul tau si din ceea ce creezi este cea mai frumoasa implinire pe care tu poti sa o ai ca si artist. Am reusit ceea ce mama cred ca imi spunea cand eram mai mic, ca ar fi vrut sa ma faca preot. Nu m-am facut tocmai preot, dar am reusit sa fiu «dascal de colinzi», cum m-a numit George Tarnea acum cativa ani si ma bucura acest titlu, pe care vreau sa il port cu onoare. Am ajuns sa colind romanii peste tot in lume – si aici, acasa – si vreau sa ii asigura ca n-am sa ii fac de rusine pe oriunde o sa ma duc.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean