Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
De o seara culturala exceptionala au avut parte baimarenii veniti de Sfantul Nicolae la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare. Intr-o perioada plina de semnificatii religioase, cea a Postului Nasterii Domnului, artistul Grigore Lese a interpretat intr-un mod unic colinde stravechi, dar si „cantece de stea si cantece care ne-au insotit istoria”. Maestrul i-a indemnat pe cei prezenti ca in seara de Craciun sa se adune in jurul mesei si sa cante „imne de lauda nascute in jurul stelei”, dar mai ales sa aiba o traire autentica, incercand sa fie ei insisi.
Un spatiu sacru, o reintoarcere in adancul fiintei umane, o revenire la „radacina neamului romanesc”, dar si o privire indreptata spre cer, toate acestea au facut parte din atmosfera care a cuprins Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare, in cadrul concertului sustinut de Grigore Lese. Evenimentul a fost inclus in seria manifestarilor din cadrul Iernii Baimarene. Artistul i-a purtat pe cei prezenti prin „file” de istorie ce sunt parte integranta din ceea ce inseamna neamul romanesc. Nu au lipsit insa nici colindele stravechi menite sa pregateasca sufletele credinciosilor pentru marele praznic al Nasterii Domnului.
De altfel, Grigore Lese a spus despre colinde ca sunt „un ritual”, dar si „o confruntare a credintelor stravechi cu crestinismul”. Colindele nu sunt altceva decat „lacrimile de bucurie ale sfintilor”, iar Craciunul trebuie sa ne gaseasca obligatoriu stand in jurul mesei si colindand.
„De Craciun tot omul isi cauta tihna, trebuie sa cantam pe coarda noastra, nu trebuie sa ne lepadam de noi insine. Oameni buni, sa ne adunam in jurul mesei de Craciun, sa cantam imne de lauda care s-au nascut in jurul stelei de Craciun. Pe lista cantarilor trebuie sa punem darul pe care pruncul Iisus ni l-a adus, darul mantuirii. Locuim in lume, dar nu suntem ai lumii, suntem ai cerului, Dumnezeu ne cauta. Colindul este raspuns la cautarea lui”, a punctat artistul Grigore Lese.
Grigore Lese mai a mai spus ca si in acest an va colinda asa cum o face de 57 de ani. Nu trebuie sa uitam insa ca ne aflam intr-o perioada incarcata de semnificatii in care trebuie sa ne straduim sa uitam, dar mai ales sa iertam. „Intotdeauna am colindat, de 57 de ani tot colind si anul acesta voi colinda, imi place sa umblu la colindat. Colinda inseamna veste buna, inseamna reinnoire, inseamna solemnitate, inseamna impacare, inseamna prietenie, inseamna iubire, inseamna atasament. Iata cate putem rezolva cu colindatul, cu umblatul la colindat. Este o perioada de semnificatii si daca e plina de semnificatii noi trebuie sa ne curatam, sa fim mai buni, sa uitam si daca uitam sa si iertam”, a adaugat Grigore Lese.
La randul sau, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a spus ca a vrut sa ofere baimarenilor acest moment pentru a le darui „o clipa de lumina”, astfel incat „sa putem pasi spre frumoasa sarbatoare a Craciunului cu pace, liniste si cu un gand curat”. „Cred ca dupa aceste clipe de incantare, de meditatie, putem sa privim cu incredere si inainte, dar in primul rand sa privim spre cer si e foarte important sa privim in pamantul nostru si sa ne vedem adevarata radacina. Dumnezeu sa ne ocroteasca pe toti. Cred ca postul acesta ne va da tuturor liniste in suflet si, de ce nu, limpezime in minte. Dumnezeu sa ne binecuvanteze”, a precizat Catalin Chereches.
Alaturi de marele artist au fost prezenti si invitati din localitatea Vinerea, judetul Alba, dar si grupul barbatesc din Libotin. Prestatia artistica a fost aplaudata minute in sir de cei prezenti. Evenimentul a fost sustinut de Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului.
Sursa: Camelia Tocaci