Parcurgem aproape 130 km peste Gutai si dealul Hera pana in Repedea.
Abia intram in aceasta comuna mare si inaintea podului cotim stanga pentru a continua aproximativ 2,5 km pe drum auto-forestier pana la Districtul Silvic Repedea unde parcam.
Consultam harta (Muntii Carpati – nr. 37) si constatam, din pacate, ca traseele turistice pe aici sunt in mica masura marcate, posibil datorita faptului ca suntem la limita frontierei romano-ucrainiene (e bine sa va anuntati prezenta politistiilor de frontiera).
Ne luam rucsacii usori, merinde putina dar energizanta, ceai, grapefruit si stafide.
Pornim pe valea Repedea (in amonte) putin inainte de ora 8.
Avem de parcurs 6 km pana la Pichetul Smereceni pe drumul forestier care acompaniaza inspre amonte valea Repedea, indiguita.
Nu uitati betele de trekking, altfel deplasarea pe portiunile inghetate ar pune probleme.
O punte sare valea spre dreapta pentru a continua pe drumul si traseul catre Vacariste – Pietriceaua – lacul Vinderel si de acolo spre varful Farcau (1957 m) ori varful Mihailec (1918 m).
In dreapta (mal geografic stang al vaii Repedea) apar doua accidentate si vijelioase vai (Elma si Pietriceaua) reconsolidate prin lucrari hidrotehnice.
Versantul vestic cuprins intre valea Elma, Valea Pietriceaua si valea Suidacu e acoperit de fagetul lastarit pe panta foarte mare fara a putea infrana torentele si alunecarile de teren.
Suim accentuat, remacand in stanga un parapet din bolovani menit sa stavileasca versantul ce o ia la vale.
Trecem doua poduri de beton apropiindu-ne de Palenita.
Aici vedem un grajd si un mic ocol de oi si vite apoi continuam spre amonte si inainte de-a ajunge la cel de-al treilea pod de beton avem o prima imagine a versantului vestic a Farcaului – Picioru Dancu.
Versantul din dreapta ne impresioneaza prin calcarele acaparate de palcuri de molizi dar fagetul e cel ce acopera versantii inaccesibili.
Din dreapta valea Repedea primeste Prislopul, cu originea sub varful Tomnatecu (1618 m).
Putin mai sus afluieste Plaicu, cu obarsia sub varful Paltinu (1711 m).
Pescarusii de munte (mierlele de apa, negre si gulerate cu alb) se avanta in valea Repedea cristalina cu unde-i inghetate.
Drumul urca accentuat depasind o zona in care bolovani imensi surplombeaza, prabusindu-se la dezghet ori consecutiv topirii si ploilor de primavara.
In dreapta, calcarele iau aspect de pereti si turnuri semete (constituind o parte din prelungirea vestica a crestei Pietriceaua).
Dupa 1ora si jumatate de la plecare ajungem la Pichetul Smereceni.
Observam in stanga drumului o poiana cu fanar, clai de fan, o casa de varat imprejmuita cu gard din leturi de brad.
La dreapta, peste valea Repedea, se afla Pichetul Smereceni (prezentati-va cu un act de identitate pentru a evita inutile neplaceri).
De aici, privind spre nord-est zarim Farcaul cu Piciorul Dancului abrupt ce ne fascineaza.
Rafalele inghetate de vant ridica pe creste pulberi de nea ca niste diafani norisori.
Traversam valea Repedea continuand putin in amontele vaii Holovaciu apoi o taiem prin gospodaria munteneasca spre drumul forestier ce suie spre Capu Grosi.
Dam in serpentinele drumului evitand scurtaturile pentru a castiga viteza insa.
Dupa vreo treisferturi de ceas ajungem la copacul prabusit si o rariste cu faget unde ajunge si poteca/drumul de TAF ce suie dinspre sud si valea Plaicu.
Panta se accentueaza si drumul de TAF ia aspectul unui prelung culoar afundat intre maluri lutoase. Privelistea ce se desfasoara in urma noastra, de la creasta Pietriceaua la varful Farcau ne rasplateste nevisat efortul sustinut.
In doua ceasuri atingem culmea defrisata.
De aici spre nord-est putem admira Farcaul si la stanga acestuia frontiera de pe culmea din zona Bendreasca–Barsanescu iar spre sud-vest varful Tomnatec si culmea Paltinul suind de la stana Nedeia spre Rapa (1873 m) si-n continuare spre nord-vest, catre varful Pop Ivan (1937 m). Panoramam catre varful Pecealu – Bucovinca si Bardaul (Pietrosul Maramuresului –1850 m) iar la dreapta lor Pietrosul Rodnei, de fapt portiunea de creasta principala inclusa intre varful Batrana si varful Repedea/Cormaia.
Intr-un scurt popas ne fortificam cu banane, stafide si ceai dupa care continuam pe drumul de TAF.
Izvorul granicerilor apare in stanga.
Suim in continuare de la el si ajungem dupa aproximativ 5-5 ore si jumatate de la plecare intr-o zona defrisata situata la est de Capu Grosilor.
O varianta de drum de TAF continua la stanga, o alta spre inainte.
O urmam ajungand la o noua bifurcatie.
De aici trebuie sa alegem varianta din stanga spre liziera si de acolo, la circa 100 m, la fostul saivan, loc excelent de popas, chair pentru nocturn bivuac cu conditia sa fim dotati cu saci de dormit performanti si folii de supravietuire.
La un moment dat varful Rapa cu piscul semet apare in fata noastra.
Ne-au trebuit 6 ore de la Districtul Repedea pana la saivan.
Pentru ca ziua e scurta si conditiile de deplasare grele, decidem sa nu continuam spre varful Rapa, saua Paltinu–Pop Ivan.
Pentru a sui iarna pe varful Pop Ivan ar mai trebuit minim 2 ore si jumatate – 3 ore, nu in echipa de doi ci cu o echipa care sa se succedeze la spart poteca in fata.
De dorit ar fi abordarea obiectivului varful Pop Ivan in doua etape, prima de la Districtul Repedea pana la saivanul din Capul Grosilor, aici facut bivuacul iar a doua zi, in zori, de atacat culmea lunga si inseuata repetat spre varful Pop Ivan, returul spre Repedea realizandu-se fara probleme in aceeasi zi, profitand de poteca batuta (cu conditia ca intre timp sa nu survina vreun viscol ori cadere masiva de zapada).
La saivan ne luam haine uscate, facem un scurt popas apoi pornim la vale profitand din plin de urmele facute la suis.
Betele ne ajuta in mod deosebit.
Acolo unde la urcare am dat de urmele de TAF, o taiem pe picior spre valea Repedea (mal drept).
Daca de la Smereceni la Capul Grosilor am suit in aproape 4 ore, coborarea ne ia doar 1ora si jumatate.
Intr-un ceas si jumatatea parcurgem in sens invers si cei 6 km pana la Districtul Silvic Repedea, surprinzand o frumoasa cascada a vaii iar deasupra ei o stincarie-sfinx (mal drept Repedea, la capatul unei custuri stancoase ).
Imagini minunate ne atraga atentia pe versantii sud-vestici ai Crestei Pietriceaua si mai apoi spre comuna Repedea.
Dupa un total de 9 ore de traseu parcurs in forta ne incheiam tura din Parcul Natural Muntii Maramuresului plecand spre casa.
Foto:
- Varful Farcau si varful Mihailec (c) Lucian Petru Goja
- Panorama spre valea Repedea inferioara (c) Lucian Petru Goja
- Vedere spre Culmea Rugasu si varful Mihailec (c) Lucian Petru Goja
- Cascada pe valea Repedea (c) Lucian Petru Goja
- In zori, la Smereceni (c) Lucian Petru Goja
Sursa: Lucian Petru Goja