Circa 15.000 de credinciosi sunt asteptati, sambata, la Iasi, la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, unde se vor afla prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, cardinalul Angelo Amato, trimis al Papei Francisc, si alti inalti prelati din Romania si strainatate.
La ceremonia care va incepe sambata, la ora 11.00, pe stadionul Emil Alexandrescu, sunt asteptate 15.000 de persoane, 13.000 dintre acestea fiind inscrise deja pe listele de participare, avand prezenta confirmata. Conform aceleiasi surse, la eveniment vor fi 700 de ministranti si ministrante – copii care vor fi invesmantati in haine de sarbatoare – care ii vor ajuta pe preoti in timpul Liturghiei de beatificare.
„Costul deplasarii lor va fi asigurat de Episcopia din Iasi, pe baza unui document de transport. Fiecare ministrant va avea acordul scris al parintilor, sepcuta de soare, umbrela si pachet cu mancare, deplasarea fiecarui grup fiind asigurata de un adult. La Liturghie vor sta langa altar, alaturi de preoti”, a declarat preotul Cornel Cadar, purtatorul de cuvant al Episcopiei Romano-Catolice din Iasi.
Credinciosii vor putea veni la ceremonie cu masina personala, cu autocarele din parohii sau cu un tren pus la dispozitie de Dieceza, avand un pret de calatorie redus. Trenul va circula pe ruta Adjud – Bacau – Roman – Iasi, va pleca la ora 5.25 din Adjud si va ajunge la 9.20 la Iasi, biletul dus-intors costand 20 de lei din Bacau si 15 lei din Roman.
Ceremonia de beatificare este cea de-a doua organizata in Romania in ultimii ani, dupa beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, anul trecut, la Bucuresti. Decretul de beatificare a episcopului de Iasi Anton Durcovici a fost semnat in luna noiembrie a anului trecut de Papa Francisc, dupa un proces care a durat 18 ani. Oficial, acesta a fost ridicat la rangul de Fericit, ceea ce inseamna ca va fi trecut in calendarul Diecezei locale, pe 10 decembrie, ziua mortii sale, si va fi recunoscut pe teritoriul Romaniei.
Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iasi in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial si a fost arestat in 1949 pentru ca ar fi fost „o piedica in drumul spre comunism” si pentru opozitia fatisa pe care o avea fata de regim. Acesta a murit pe 10 decembrie 1951, dupa ce a petrecut doi ani si jumatate in inchisorile din Jilava, unde a fost inchis initial, si Sighet. Acolo a fost supus interogatoriilor, batut, infometat, insa din marturiile celor care au fost inchisi alaturi de el a reiesit ca nu a renuntat la credinta si nu a dezvaluit nimic interogatorilor.
Monseniorul a murit singur in celula, la izolare, iar trupul sau a fost scos noaptea din cimitir cu o caruta cu care era transportat gunoiul. Locul exact din cimitirul Sighet in care este ingropat monseniorul nu este cunoscut nici pana in prezent.
La evenimentul de la Iasi, conform declaratiilor primarului Iasiului, Gheorghe Nichita, si-a confirmat prezenta inclusiv prim-ministrul Victor Ponta si jumatate din membrii Guvernului.
Sursa: Mediafax