Autoritatile judetene, dar nici Ministerul Mediului nu par sa aiba control asupra firmelor Conersmin si Petrom Service care efectueaza lucrarile de inchidere si conservare la iazul Colbu de la Baia Borsa, unde a fost nevoie de crearea unei brese pentru evitarea ruperii lui. Secretarul de stat Lucia Ana Varga a spus ca ministerul nu are nicio responsabilitate, iar autoritatile maramuresene au aratat ca nu au niciun control asupra constructorului, prin urmare discutiile care s-au purtat azi, 28 iulie, in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures au fost mai multe ca niste justificari ale incapacitatii de actiune.
Vezi VIDEO
Video: Risc de accident ecologic transfrontalier prin spargerea iazului Colbu din Borsa – Inundatii Maramures 26 iulie 2008
Deversarea de steril din iazul Colbu de la Baia Borsa a produs poluare doar pe paraul Cisla, a declarat luni, in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Ana Varga. Aceasta a declarat ca rezultatul analizelor pe probele prelevate din cursurile de apa situate in aval de iaz a relevat ca au existat depasiri ale indicatorilor chimici doar pe raul Cisla, celelalte cursuri nefiind afectate si datorita diluarii lui. Ea a mai aratat ca nu s-au inregistrat scurgeri de cianuri din iaz, dar a aratat ca, potrivit conventiilor internationale, au fost informate despre incident autoritatile din Ucraina si Ungaria, precum si Comisia de Supraveghere a Dunarii.
”Cisla a intrat in categoria a III-a, ceea ce inseamna ca apele parului sunt deteriorate. Pe raul Viseu nu s-au inregistrat insa depasiri, mai ales ca de noua ori a fost dilutia pe acest curs de apa din cauza debitelor crescute”, a declarat secretarul de stat. Ea a mai spus ca nu exista poluare, nici locala si nici tranfrontaliera, dar a aratat ca impactul asupra mediului dupa incidentul de la iazul Colbu de la Baia Borsa urmeaza sa fie evulat in perioada urmatoare.
In prezent, potrivit declaratiilor secretarului de stat, din iaz se scurge in albia paraului Cisla doar apa filtrata. ”Se descarca din iaz apa limpezita pentru ca au fost montate doua sonde inverse, prin urmare nu mai iese steril”, a declarat Varga, care a adaugat ca Ministerul Mediului nu are ”nicio responsabilitate” pentru cele intamplate pentru ca iazul nu este in administrarea acestuia. Oficialul guvernamental a mai spus ca urmeaza sa se faca o analiza in ce priveste modul in care s-au efectuat lucrarile de consolidare a iazului de catre Conversmin si Petrom Service, iar daca va fi nevoie se va apela la Corpul de Control al Guvernului si chiar la procurori. ”Daca va fi nevoie se va merge pana la rezilierea contractului, la dosar penal si nu e exclus sa se ajunga la Corpul de Control al Guvernului”, a declarat Lucia Ana Varga.
Sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures a fost destul de tensionata in urma disputei verbale intre secretarul de stat si presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man. In vreme ce Lucia Varga a declarat ca bresa facuta in iaz in cursul zilei de sambata a fost una controlata, seful administratiei judetene a aratat ca situatia a fost scapata de sub control si ca doar cu noroc s-a depasit o situatie extrem de grava. ”Cum puteti sa spuneti ca a fost o bresa controlata. Eu inteleg ca intr-o asemenea situatie totul trebuie sa fie sub control, insa acolo 200 de oameni au fugit ca la potop cand a inceput sa iasa apa din iaz”, a declarat Mircea Man. El a precizat ca problemele s-au agravat la iaz din cauza intarzierii cu care s-au facut lucrarile de conservare si inchidere a acestuia de catre Conversmin si Petrom Service, despre care a sugerat dpar ca au incasat bani multi si nu au facut mai nimic.
Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures, Petru Dican, a declarat si el ca in cazul in care lucrarile pentru punerea in siguranta nu se vor putea face inainte sa inceapa toamna un accident este posibil oricand. De asemenea, el a cerut suplimentarea numarului angajatilor, aratand ca ”nu poti faca treaba cu un excavatorist, un buldozerist si cativa muncitori care nu au niciun fel de experienta in asemenea lucrari”.
Potrivit autoritatilor, iazul prezinta un pericol mai ales in cazul unor noi inundatii, pentru ca apa s-a infiltrat pe subb digul de rezistenta a iazului ce poate sa cedeze la precipitatii mai abundente. ”Daca nu se iau masuri acum, iazul ne poate crea oricand probleme”, a avertizat Petru Dican. Un semnal de alarma a tras si seful Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures, Viorel Iancu, acesta aratand ca nu doar iazul de la Colbu este un percol, ci si cel de la Novat, tot de la Borsa, unde solutia tehnica propusa de proiectant nu a primit avizul APM considerandu-se ca nu prezinta siguranta.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult