Comisia Teritoriala de Avizare a Barajelor Transilvania, care s-a reunit pentru analiza situatiei de la iazurile de decantare Colbu I si II din Maramures, considera ca situatia de la Colbu este critica, fiind necesara aplicarea procedurilor specifice regimului de urgenta.
Comisia a stabilit masuri de urgenta, de comun acord, cu reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerului Economiei si Finantelor, a expertilor din Inspectoratul de Stat in Constructii, ai SC Conversmin, proiectantului si constructorilor.
Printre masurile enumerate de specialisti au fost cele legate de elaborarea, in maxim 20 de zile, a unui raport de expertiza pentru iazurile de decantare Colbu I si II, precum si de stabilire de catre Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a unei hidrologii actualizate, astfel incat sa se poata prevedea eventuale riscuri.
De asemenea, s-a solicitat intrunirea, in regim de urgenta, a Comisiei Nationale pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB), pentru analiza incidentului de la iazurile Colbu I si II, la care sa fie prezentat raportul de expertiza anterior.
Proiectul de inchidere a iazurilor Colbu I si Colbu II pe baza caruia lucreaza Conversmin, actualul detinator al acestora, urmeaza sa fie revizuit. Tot ca o masura de siguranta, s-a solicitat expres Inspectiei de Stat in Constructii sa acorde o atentie sporita pentru verificarea respectarii calitatii lucrarilor executate.
Comisia a propus prioritizarea lucrarilor, care trebuie executate imediat, astfel: realizarea unui drum de acces provizoriu, care sa faca posibil accesul utilajelor in zona, colectarea apelor de pe versanti si din amonte si evacuarea acestora prin canale deschise, precum si mentinerea permanentei la iazuri (monitorizare, resurse umane si materiale), pentru asigurarea interventiei in caz de fenomene hidrometeorologice periculoase si poluari accidentale. De asemenea, s-a cerut inalturarea rapida din amonte a bustenilor antrenati in timpul inundatiilor de catre torenti, considerandu-se ca acestia prezinta un risc pentru iaz.
Constructorii au informat specialistii ca, in momentul actual, s-au demarat lucrarile de realizare a drumului provizoriu si eliminarea aluviunilor din amonte. Acestia au aratat ca se supravegheaza sistemul de sonde inverse si gratarele ca sa nu apara probleme tehnice.
Totodata, Comisia Transilvania a hotarat ca, pana la elaborarea unui nou raport de expertiza si revizuirea proiectului, avizul de principiu eliberat pentru lucrarile de inchidere sa ramana valabil. Un nou aviz va fi eliberat in urma prezentarii proiectului de inchidere revizuit.
CITESTE SI:
Sursa: I.O.