Maramuresul va primi sume importante pentru investitiile in protectia mediului. Aflat ieri in Baia Mare, ministrul mediului a declarat ca judetul se numara printre beneficiarii fondurilor externe alocate pentru dezvolatrea infrastructurii in acest domeniu.
Ministrul Sulfina Barbu a declarat ca autoritatile din Maramures trebuie sa rezolve cu prioritate problemele legate de modernizarea alimentarii cu apa si a refacerii sistemului de canalizare, precum si de gestionare a deseurilor menajere. In opinia demnitarului, judetul „beneficiaza de un tezaur national nepretuit” care trebuie neaparat conservat.
Reprezentantul Guvernului a atras insa atentia ca ministerul nu dispune de sumele necesare investitiilor, astfel incat si agentii economici vor trebuie sa finanteze proiectele de protectia mediului.
Romplumb ramane poluatorul numarul unu al Baii Mari
Sulfina Barbu a identificat ca principali poluatori ai Maramuresului societatile Romplumb, Transgold si Cuprom (fostul combinat Phoenix) din Baia Mare, considerand ca aici trebuie sa se intervina cu prioritate.
Dintre marii poluatori, doar Cuprom pare sa isi fi rezolvat problemele, avand autorizatie integrala de mediu. Combinatul metalurgic baimarean s-a angajat sa deruleze un program de investitii in urmatorii trei ani. Sulfina Barbu a declarat ca nerespectarea conditiilor impuse de specialistii de la Mediu va atrage inchiderea firmei.
Nereguli mari exista insa la Romplumb, in ciuda programelor de modernizare derulate aici in ultimii ani. La aceasta ora, uzina functioneaza fara autorizatie dupa ce Agentia Regionala pentru Protectia Mediului a respins eliberarea documentului ca urmare a problemelor sesizate in procesul de productie. Specialistii Agentiei au impus conducerii societatii sa refaca documentatia in 90 de zile, in caz contrar riscand sa isi intrerupa fortat activitatea.
Transgold a pasat iazul ministerului Industriilor
Situatia cea mai delicata se inregistreaza la Transgold. Incetarea activitatii la firma romano-australiana presupune si inchiderea iazului de la Bozanta, in care se afla sterilul cu continut de cianura rezultat din procesul de prelucrare. Sulfina Barbu a declarat ca „la nivel de institutie, ne preocupa foarte mult de acest iaz, care urmeaza sa fie preluat de ministerul Industriilor”. Ea a aratat ca la nivel national se vor aloca 400 milioane de euro numai pentru inchiderea iazurilor de decantare. Numai in acest an, trebuie desfiintate 16 dintre iazuri, fondurile necesare fiind in suma de 86 milioane de euro. Demnitarul a spus ca se va asigura finantare si pentru inchiderea iazului de la Bozanta insa numai dupa ce se va intocmi o documentatie in acest sens.
Obligatia ecologizarii iazului ar fi revenit Transgold, care in momentul obtinerii avizului de mediu s-a angajat in fata inspectorilor de specialitate, autoritatilor locale si comunitatii din Baia Mare si Bozanta ca va inchide iazul si va reintroduce terenul in circuitul agricol. Inchiderea firmei a facut ca toate aceste atributii sa revina companiei Remin, care a fost actionar in aceasta afacere.
Sursa: Meda Muntean