Partea cea mai dificila cade in sarcina Agentia Regionale de Mediu, pentru ca Transgold are nevoie de autorizatie integrata din cauza ca este singura uzina de prelucrare a sterilului care foloseste in procesul de productie cianura.
Seful APM Maramures, Victor Iancu, a declarat ca la sediu s-a primit o scrisoare de intentie in care englezii de la Romaltyn au cerut un indrumar ca sa stie ce pasi trebuie sa urmeze. ”Le-am pus la dispozitie informatiile solicitate, iar, in functie de rapiditatea cu care vor actiona, se va trece la verificarea documentatiilor.”
Iazul Transgold, situat la Bozanta, este obiectivul cu risc ridicat pentru mediu, in afara conductelor de transport, tinand cont ca in urma ruperii lui, in data de 31 ianuarie 2000, s-a produs cea mai grava poluare a bazinului hidrografic al Tisei si Dunarii. Cu toate acestea, noii proprietari vor avea putine batai de cap, pentru ca statul a dat permisiunea folosirii iazului pana in 2010.
Situatia incerta este in privinta celor cinci iazuri de decantare ale companiei Remin: Borsa, Bozanta, Tautii de Sus – Baia Sprie, Cavnic si Baiut. Acestea ar urma sa fie preluate de firma Conversmin Bucuresti, aflata in subordinea ministerului economiei, insa pana in prezent nu a fost aprobata hotararea de guvern care sa permita predarea.
Directorul tehnic al societatii bucurestene, Radu Marcel, a declarat ca lucrarile de inchidere ori conservare propuse nu pot fi efectuate in lipsa actului normativ. ”Nu stiu cand va intra in vigoare. Hotararea trebuie sa urmeze traseul pe la ministere, mediu, finante, interne.”
Iazurile trebuie puse insa in siguranta, iar Remin nu are banii necesari pentru efectuarea lucrarilor, lucru recunoscut chiar de Radu Marcel. ”Stiu ca se fac eforturi disperate pentru obtinerea de fonduri in baza unei ordonante de urgenta.”
Fiecare zi pierduta, creste insa gradul de risc, dupa cum chiar seful APM Maramures a declarat. In mod normal, iazurile inchise trebuie obligatoriu monitorizate pentru prevenirea unor noi accidente ecologice, insa nu e clar cui revine responsabilitatea de vreme ce Remin a intrat in disolutie, Conversmin nu a incheiat procesul de preluare, iar oficialii APM au aratat ca nu au atributii in acest caz.
Sursa: Meda Muntean