Joi, 8 noiembrie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, cu ocazia hramului, Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare, preot paroh Viorel Gavra, preoţi slujitori Andrei Emil Pop, inspector eparhial, numit în urmă cu aproape un an la această biserică, şi Adrian Gavra, inspector şcolar.
Din sobor au mai făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Adrian Mihali, consilier administrativ bisericesc, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie la I.Ş.J. Maramureş, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral al Filialei ASCOR Baia Mare, la priceasnă au cântat Marcela Ştefania Latiş şi Ioana Alexandra Gherghel.
Hramul acestei biserici a oferit ocazia credincioşilor din Baia Mare şi din împrejurimi ca să se poată închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Îndurerata de la Mănăstirea Rohia, care poposeşte pentru a doua oară în Baia Mare, de data aceasta în biserica ce şi-a sărbătorit acum hramul.
Considerată cel mai de preţ obiect al Mănăstirii Rohia, Icoana Maicii Domnului Îndurerata s-a salvat dintr-un incendiu, făcând prima minune publică în urmă cu circa 80 de ani, câd rama de lemn a icoanei a ars, dar pânza cu pictura doar s-a înnegrit puţin de fum. De atunci, minunile cunoscute făcute de această Sfântă Icoană sunt nenumărate.
A doua, poate cea mai mare minune, a fost când a salvat de moarte pe fostul stareţ al Mănăstirii, Arhimandritul Serafim Man, bolnav de cancer în stadiul terminal, cu metastaze, adus din spital ca să moară la mănăstire, cu şanse de vieţuire de doar câteva zile, care, în urma rugăciunilor adresate Maicii Domnului, din pat, şi rugând-o că de mai are nevoie de el să-l mai ţină în viaţă, a mai trăit 30 de ani! Cine nu şi-l aduce aminte pe marele duhovnic al Rohiei, Părintele Arhimandrit Serafim Man?
Şirul minunilor sunt nenumărate, ştiute sau ne ştiute.
Credincioşii care au fost la sărbătoarea hramului bisericii din Baia Mare au avut posibilitatea să se închine acestei icoane miercuri seara, în ajunul hramului, în ziua hramului şi se mai pot închina azi, mâine, şi duminică după Sfânta Liturghie.
Cuvântul de învăţătură
Un cuvânt plin de învăţăminte a adresat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin credincioşilor prezenţi în număr mare la hramul acestui sfânt locaş de închinare, pornind de la Soborul Sfinţilor Arhangheli Miahil şi Gavriil, a cărei semnificaţie a desluşit-o pe înţelesul tuturor.
„Ziua de 8 noiembrie este închinată în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe cinstirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, sub formula Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ceea ce însemnează că nu doar cei doi Arhangheli cunoscuţi cu numele sunt cinstiţi, ci sunt cinstite toate puterile cereşti cele netrupeşti, care populează, aşa cum aflăm noi din paginile Sfintei Scripturi, Cerurile Cerurilor, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Din relatarea Sfântului Prooroc Isaia ştim că stau în jurul Tronului Preasfintei Treimi şi cântă neîncetat: Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot, plin este Cerul şi Pământul de slava Lui!”.
Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre crearea îngerilor, când a avut loc şi cum s-a făcut, ce sunt îngerii, cum sunt organizate oştirile cereşti.
„Îngerii sunt însoţitorii noştri. Ei au un rol extrem de important în viaţa noastră şi în viaţa Bisericii”, a precizat Ptreasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Comparând răzvrătirea îngerilor răi, care au vrut să fie mai presus decât Dumnezeu, cu ce se întâmplă în zilele de azi, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a tras un semnal de alarmă pentru cei care vor să audă, subliniind că şi azi există oameni care se cred Dumnezeu:
„Omenirea de astăzi, postmodernă, se divinizează şi încearcă să spună că ea e Dumnezeu, a devenit aproape atotputernică. Datorită ştiinţei, tehnologiei, avansării descoperirilor, omul de azi se crede Dumnezeu. Un fel de zeu şi nu mai are nevoie de Dumnezeu Creatorul. Îl respinge. Asta înseamnă alungarea lui Dumnezeu din propria Lui creaţie. Nu se poate. Dumnezeu nu poate fi alungat, dar omul încearcă, aşa cum a fost Lucifer la început”.
Comments 1