Vineri, 6 martie 2020, de la ora 12,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, în sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a Muzeului Episcopal din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, la deschiderea celei de a patra ediţii a Expoziţiei de icoană veche „Chipuri din veac în veci”. Expoziţia cuprinde 18 icoane pictate în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, de pictori cunoscuţi sau necunoscuţi şi aflate în bisericile monument istoric din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.
La vernisarea expoziţiei au luat parte preoţii din Permanenţa Eparhială, preoţi parohi, personalităţi culturale maramureşene, profesori, elevi şi studenţi, oameni de cultură şi artă.
Despre expoziţie şi icoană veche au vorbit Dna Monica Mare, directorul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, care are o colecţie bogată de icoane pe sticlă şi lemn, şi s-a referit la impotanţa culturală şi religioasă a icoanei, la rolul icoanei în formarea religioasă a familiei şi tinerilor, la mesajul pe care îl transmit icoanele. Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a ţinut un adevărat curs didactic despre icoană şi iconografie, oprindu-se la semantica termenilor de specialitate referiotare domeniul icoanei.
Cu interes a fost urmărit cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, care s-a referit la momentul zilei de azi.
„Este o zi binecuvântată şi inspirată, pentru că este sub semnul praznicului care se apropie, a Duminicii Ortodoxiei, în care noi arătăm suprema venerţie pe care o avem faţă de sfintele icoane, ca şi expresie a Dumnezeului făcut om şi pogorât între noi, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Este mărturisirea dreptei credinţe în Duminica cultului cinstirii sfintelor icoane în faţa tuturor iconoclaştilor şi a tuturor celor care au luptat împotriva sfintelor icoane.”
Apoi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a oprit asupra iconoclaştilor contemporani, care nu recunosc rolul cultic al icoanelor şi luptă pe toate căile pentru înlăturarea icoanelor din şcoli, din spaţii publice, din viaţa socială contemporană, contribuind la desacralizarea lumii de azi. Istoria icoanei este istoria Fiului lui Dumnezeu şi a Sfinţilor Săi şi va dăinui atât cât va dăinui Biserica Lui.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult