De la cojile de banane la samburii de pepene galben, o mare parte din alimente, absolut consumabile si pline de nutrienti, este aruncata la gunoi. Maestrul bucatar Aldo Zili propune in cotidianul Daily Mail cateva retete pe baza de astfel de ‘deseuri’.
Cojile de banane sunt bogate in serotonina — hormonul fericirii — si luteina, care ajuta la protejarea ochilor de cataracta. Pentru a putea fi consumate, ele trebuie tinute cateva zile in apa. Apa se schimba zilnic, pana cand ramane curata. Apoi cojile se fierb si se face un piure care poate fi folosit la o prajitura cu branza.
Semintele de pepene galben pot fi puse in salata, ca element crocant. Bine spalate, se prajesc cateva minute in ulei, se sareaza si se adauga la salata.
Cojile de ceapa au importante virtuti antioxidante, asa incat, in loc sa fie aruncate, pot fi puse in supe sau tocanite, care vor capata astfel un plus de savoare. Trebuie insa scoase inainte ca mancarea sa fie pusa in farfurie.
Sursa: Agerpres