Vezi VIDEO
Cei 200.000 lei furati din bancomatul din Farcasa au ajuns la o grupare de spargatori specializati din Brasov. Acum, politistii de la IGPR au dovedit inca doi barbati din judtul Mures, care au jefuit sase bancomate din mai multe judete
Doi bărbaţi din judetul Mures, suspectaţi de comiterea a şase infracţiuni de furt şi tentativă de furt din bancomate prin care au comis un prejudiciu de 200.000 de lei au fost prinşi de poliţişti. Pentru a scăpa, unul dintre ei şi-a atribuit o identitate falsă şi a încercat să mituiască un poliţist comunitar care îl păzea.
După mai multe luni de investigaţii, dosarul în care sunt cercetaţi cei doi suspecţi a ajuns în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cei doi au actionat exact cum au facut-o in Maramures, in noaptea de joi spre vineri (5/6 iunie 2008), indivizi necunoscuti. Ei au profitat de faptul ca bancomatele nu erau supravegheate video. La data respectiv, politistii din Farcasa au informat in scris conducerea bancii careia apartine bancomatul in legatura cu faptul ca acesta nu este prevazut cu sistem de supraveghere video sau de alarma. Atunci, infractorii au reusit sa fure circa 200.000 de lei.
La Farcasa a actionat o banda din Brasov
Conform informatiilor nostre, dosarul spargerii bancomatului de la Farcasa nu a ramas cu autor necunoscut (cu AN, cum spun politistii). Acestia au identificat persoanele implicate, toate facand parte dintr-o grupare din judetul Brasov. Ei au profitat de faptul ca bancomatul amplasat in Caminul Cultural din Farcasa nu avea supraveghere video si au plecat cu banii. Acesta fusese alimentat chiar in seara dinaintea spargerii, pentru ca ziua urmatoare, pentru angajatii unei firme, era zi de la salariu. Pana in acest moment nu s-a reusit recuprarea banilor, insa se pare ca anchetatorii au pus sechestru pe anumite conturi ale suspectilor.
Bancomate din Salaj, Alba, Vrancea, Hunedoara, sparte de cei doi mureseni
Poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, împreună cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, au documentat, timp de doua luni, activitatea infracţională a lui Mircea Silvius L. (36 ani) şi Atilla P. (38 ani), din localitatea Sângeorgiu de Mureş, judeţul Mureş, suspectaţi de comiterea mai multor furturi de bani din bancomate.
În urma probatoriului administrat s-a stabilit că în perioada noiembrie 2008 – august 2009, cei doi suspecţi au comis, pe raza mai multor judeţe, şase infracţiuni de furt şi tentativă de furt din bancomate aparţinând mai multor bănci.
Unul dintre cazuri a avut loc în noaptea de 20/21 februarie a.c, iar cei doi sunt suspectaţi că au furat 55.400 de lei dintr-un bancomat amplasat în incinta unei societăţi comerciale din municipiul Blaj, judeţul Alba, prejudiciul total fiind de aproximativ 100.000 lei.
Alt furt a avut loc în noaptea de 19/20 ianuaruie a.c, când sunt suspectaţi că, prin efractie, au sustras 50.000 lei dintr-un bancomat amplasat în incinta unei cofetării din Municipiul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ.
Incercari nereusite in Zalau, Orastie si Focsani
De asemenea, cei doi bărbaţi sunt suspectaţi că în noaptea de 21/22 noiembrie 2008, au încercat, prin efracţie, să sustragă banii din bancomatul amplasat în incinta unei societăţi comerciale din municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara. Iar cu câteva zile înainte, în noaptea de 13/14 noiembrie 2008, au încercat, tot prin efracţie, să sustragă banii dintr-un bancomat din municipiul Zalău, judeţul Sălaj. Autorii au abandonat activitatea infracţională la apariţia unei patrule din cadrul poliţiei comunitare, reuşind să fugă.
Spre sârşitul anului trecut, în seara zilei de 1 decembrie, prin efracţie, au încercat să sustragă banii dintr-un bancomat, în municipiul Focşani, judeţul Vrancea, însă la apariţia unui echipaj al firmei de pază au abandonat activitatea infractională, reuşind să fugă. La câteva luni după, în noaptea de 2/3 februarie a.c, prin efracţie, au încercat să sustragă banii dintr-un bancomat amplasat în incinta unei societăţi din municipiul Alba Iulia, judeţul Alba.
În urma investigaţiilor desfăşurate de poliţişti a rezultat că suspecţi de comiterea acestor furturi sunt cei doi bărbaţi, iar în urma unui flagrant din noaptea de 27/28 august a.c, când cei doi au încercat să sustragă banii dintr-un bancomat amplasat în interiorul unui magazin din localitatea Vulcan, au fost prinşi de către poliţiştii de la I.P.J. Hunedoara. La apariţia poliţiştilor, cei doi au încercat să fugă pe un teren viran, abandonând instrumentele de spargere şi două staţii de emisie-recepţie folosite pentru comunicare.
Suspectii bruiau statiile de comunicatii ale politistilor
La cercetarea la faţa locului, la percheziţia corporală şi la controlul autoturismului folosit de suspecţi, poliţiştii au găsit mai multe instrumente folosite în scopul sustragerii de bani din bancomate, precum şi un dispozitiv de bruiaj al comunicaţiilor.
După ce a au fost conduşi la sediul poliţiei, Mircea Silvius L. şi-a atribuit iniţial o altă identitate, iar în timpul cercetărilor a încercat să mituiască un poliţist comunitar, care îi asigura paza. El i-a oferit politistului 1000 de euro sau a un autoturism, pentru a-i facilita contactarea familiei.
Cei doi bărbaţi au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de furt cu consecinţe deosebit de grave, dare de mită şi fals privind identitatea printr-un rechizitoriu din data de 15 octombrie a.c al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
IGPR ne prezinta o modalitate de transport a banilor
Dupa ce si judetul Maramures a fost tinta unor bande de jefuitori, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a pus la dispozia jurnalistilor un material video despre modul in care ar trebui sa se faca transportul de valori. Exemplul cel mai elocvent este jaful din Pasul Gutai, unde o masina de transport valori a fost atacata de persoane necunoscute, mascate si inarmate cu pistoale mitraliera. Atacatorii s-au dat drept politisti. Imaginile filmate in Franta sunt elocvente pentru toti transportatorii de valori.
Sursa: Vasile Dale