„Ie de Maramu’” este o idee gândită și aplicată de o familie harnică din Maramureș, care iubește tradiția și dorește să o ducă mai departe. „Ii, cămăși și ce mai vrei tu, lucrate cu drag și îndemânare de bunica. Tu alegi cum o vrei, cu flori, model național sau ciur. Ia îți oferă un gram în plus de românism și dragostea bunicii.”
Mai multe informații despre această temă, găsiți în interviu:
eMM: Brandul Ie de Maramu’ a lansat recent o campanie de promovare a tradiţiei cusutului. Care e scopul acesteia?
„Adevărat, de curând am lansat campania cu scopul de a arăta munca din spatele realizării unui produs tradițional, în special prin tehnica cusutului în cruci. Ne dorim prin această campanie să ajungem în mediul online la cât mai multe persoane, minim 2500. De fapt, noi așa am calculat că e nevoie de minim 2500 împunsături de ac pentru a realiza un model de bază, fie el floral sau cu motive tradiționale.”
eMM: Cum se derulează campania?
„În momentul de față campania se derulează doar în mediul online, pe Facebook și Instagram unde interacționăm cu persoanele interesate de tehnicile de cusut și de modul de lucru abordat de noi.”
eMM: Ce produse oferiţi spre vânzare şi sunt realizate cu ajutorului acestei tehnici, a cusutului?
„În momentul de fată avem ii pentru femei, cămeși pentru bărbați, costume din două piese pentru fetițe și băieți și papioane. Toate sunt cusute manual, doar tehnica diferă. Avem cusutul în cruci, cusutul cu fir tras și cusutul cu ciur, cel mai migălos dar și cel mai spectaculos, zicem noi. În prezent, lucrăm și la un nou concept, numit Colțul de Maramu’, un set de articole ce vin să aducă un strop de tradițional în fiecare casă. Din set vor face parte: fețe de pernă, fețe de masă, ștergare, prosop, articole de decor (strecurătoare brodată, sită brodată, sticle, etc.)”
eMM: Ce fel de materiale sunt folosite la cusut pentru crearea produselor din brandul Ie de Maramu’? De unde faceţi rost de ele?
„Noi folosim două tipuri de pânză: tradițională și datina. Iar pentru a da culoare, folosim ațe colorate de la un brand românesc Pânza o cumpărăm de la o doamnă din Târgu Lăpuș.”
eMM: Tot pentru a promova meşteşugurile de odinioară, sub cupola acestui brand, aţi organizat recent şi o şezătoare. Cum s-a desfăşurat aceasta şi care a fost feedback-ul ei?
”Ideea de a organiza șezătoarea a venit din dorința persoanelor ce ne urmăresc pe Facebook, de a o cunoaște pe bunica și mama, cele două persoane care se ocupă în momentul de față de realizarea produselor. Dar în același ton, am vrut și noi să promovăm cusutul și portul popular, printr-un eveniment așa mai familial. Am avut doar 10 locuri libere, cu toate că am avut mult mai multe cereri, ceea ce ne obligă să realizăm ediții vitoare ale șezătorii.”
eMM: Cine se ocupă de realizarea produselor Ie de Maramu’? Ce fel de produse oferiţi spre vânzare?
„Partea de cusut și croit, se ocupă bunica și mama. Pe partea de modele, materiale, culori mai intervin și eu.”
eMM: Care e impactul acestui brand? Ce produse preferă cu predilecţie clienţii? De unde provin cei mai mulţi dintre ei?
„Lumea e receptivă la produsele lucrate manual. Noi considerăm că e de bine acest lucru. Avem persoane care ne trimit și ne solicită diferite modele și piese vestimentare de realizat. Preferate, până în momentul de față, sunt iile pentru femei. Cei mai mulți dintre clienți vin din mediul online, dar și recomandări de la persoane cu care deja am colaborat pentru realizarea diferitelor produse.”
eMM: La ce preţuri se găsesc produsele voastre? De unde se pot achiziţiona?
„Produsele sunt între 50 și 1800 lei. În general, o ie este la prețul de 500-550 lei, iar pentru realizarea ei e nevoie de 3-4 săptămâni, dacă e cusută în cruci sau cu fir tras. Dacă e cu ciur, durează 4-5 săptămâni. În momentul de față se comandă prin platforma facebook, unde avem și un magazin creat. În vară vom lansa și site-ul cu magazin online integrat. Comenzi se priemsc și telefonic. Din magazin fizic, se vor putea cumpăra începând cu luna martie, de la folCHLOR situat în București, pe Calea Victoriei, nr. 25. Vă vom spune mai multe despre această colaborare în curând.”
eMM: Care sunt planurile pentru viitorul apropiat în legătură cu acest brand?
„Ne dorim să mai introducem articole în portofoliu. Vom mai avea o campanie de promovat portul popular, ședința foto tocmai s-a încheiat și lucrăm pe materiale vizuale. Pe parte de colaborări, dorim să mai găsim persoane pasionate de cusut care să se alăture proiectului. Nu zicem nu nici la participare la anumite evenimente publice sau la a avea un spațiu de prezentare și in Maramureș. Planuri sunt, timp să avem și putere de muncă.”
FOTO:
- Nepoata: Mădălina Tămaș
- Bunica: Mărioara Mureșan
- Mama: Dorina Tămaș
Pentru mai multe informații, accesați pagina!