Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, Sorin Minea, a declarat pentru Rompres ca ”deocamdata mai exista stocuri de carne si produse din carne din importurile realizate in 2006, dar consider ca in maxim 10-14 zile se vor face simtite aceste ieftiniri”.
El considera ca toate firmele mari vor veni in Romania prin reteaua de supermarketuri cu produse la preturi mai mici decat cele practicate de producatorii interni, cu aspect excelent, dar de o calitate mai slaba. Produsele din carne vor avea aceleasi preturi ca in tarile UE, unde exista diferente considerabile intre produsele de baza si cele de lux.
”Producatorii interni vor trebui sa se alinieze acestor preturi altfel risca sa nu faca fata concurentei din afara.Anul 2007 va fi un an in care preturile produselor alimentare se vor stabiliza, conform celor din UE, fluctuatiile fiind foarte mici, in ciuda presiunilor venite de pe piata neagra, in prima parte a anului, cu produse ieftine si necontrolate”, a spus Minea.
Potrivit presedintelui Romalimenta, la ora actuala carcasa de porc importata din UE se vinde cu circa 52.000 lei/kg in timp ce la producatorii interni pretul este de circa 70.000 lei /kg.
Sursa: Ioana Osan