ANRC ii obliga pe operatori sa fixeze, incepand cu 1 septembrie, un tarif de 7,21 eurocenti pe minut, fata de 8,13 cat este acum. Pana in 2009, acestia mai trebuie sa aplice inca trei reduceri, reprezentantii autoritatii fixand un tarif final de 5,03 eurocenti pe minut.
Atat oficialii Orange, cat si cei ai Vodafone au ripostat imediat la hotararea emisa de ANRC. Acestia au precizat ca nu s-a tinut cont de costurile pe care le implica aplicarea masurii, aceasta urmand sa afecteze negativ strategiile de dezvoltare ale companiilor.
“O analiza financiara obiectiva arata ca aceste costuri sunt imposibil de sustinut, fara a afecta in mod serios calitatea serviciilor pe care le oferim. Aceasta va aduce nu beneficii, ci prejudicii utilizatorului final, in conditiile in care calitatea serviciilor noastre este la cele mai inalte standarde europene, iar preturile cu amanuntul sunt printre cele mai scazute din Europa”, a a spus Liliana Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania.
Radu Tudorache, director de reglementare economica in cadrul ANRC, contactat de NewsIn, a declarat ca modelul pe care l-au impus ofera o estimare corecta a costurilor celor doi operatori si stimuleaza investitiile.
"Nu excludem posibilitatea ca refuzul de a coopera sa faca parte dintr-o incercare de a intarzia implementarea acestei decizii tocmai in scopul de a conserva un status quo care aducea profituri necuvenite", a spus Radu Tudorache.
Radu Tudorache a spus ca "pana in prezent, cei doi operatori au practicat, prin tarifele de interconectare, o taxa de monopol fara nici o legatura cu costurile, pentru a descuraja apelurile intre retele, determinand astfel concentrarea pietei, polarizarea utilizatorilor si ingradirea comunicatiilor in limitele celor doua retele principale de telefonie mobila", a declarat Radu Tudorache.
Noile tarife nu se aplica operatorilor Cosmote si Zapp Mobile pentru ca acestia nu au o cota de piata care sa le confere o mare forta de negociere, spre deosebire de Orange si Vodafone care detin controlul asupra apelurilor catre 7,1 milioane, respectiv, 6,3 milioane de utilizatori.
Sursa: Meda Muntean