Preturile alimentelor la nivel mondial au inregistrat, in luna mai, cea mai abrupta scadere din ultimii doi ani, cele mai semnificative reduceri simtindu-se la cereale, lactate si zahar, potrivit buletinului statistic prezentat de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.
Indicele masurat de FAO, care ia in calcul preturile a 55 de alimente si tipuri de hrana, a scazut in luna mai cu 4,2%.
„Preturile internationale au scazut in ultimele saptamani pentru majoritatea marfurilor, datorita perspectivelor in general favorabile privind oferta, in contextul incertitudinilor economice tot mai intense si aprecierii dolarului american„, noteaza institutia din cadrul ONU.
Indicele preturilor alimentelor a inregistrat astfel cea mai abrupta scadere din martie 2010, cand a coborat cu 4,3%.
Productia mondiala de lapte va creste in acest an cu 2,7%, la 750,1 milioane de tone, dupa un avans de 2,3% in 2011, potrivit estimarilor FAO.
Preturile contractelor futures cu porumb au scazut in luna mai la bursa de marfuri de la Chicago cu 12%, in asteptarea unor recolte record la nivel mondial.
Cotatiile graului au coborat totodata la Chicago cu 1,6%, iar preturile la soia au scazut cu 11%.
Sursa: Mediafax